Again ! Kingston Hyper X 1066 not run at 1066

Before I post this question. I have searched on google, some other site and kingston website, too. But all suggestion didn't work.
This is my system:
- amd athlon x2 240
- main : ecs 780gm-a ultra
- ram : 2x2gb Kingston HyperX (KHX8500D2/2G)
- psu: Cooler Master Extreme 350W
- graphic card: msi 4670 2d1g/d3

I set bios :
- Dram frequency: 533
- Cl : 5 ,tRCD: 5 ,tRP : 5, tRAS: 15 , the another : auto (default)
- Vdim : 2.1

I tested by orthos , but It wasn't pass. I increase Vdim step by step form 2.1 to 2.35 but It didn' work too. I don't know why . I tested with memtest86+ with default setting (5-5-5-18 1.8v) has no problem.

What should I do now?
8 answers Last reply
More about again kingston hyper 1066 1066
  1. I think the 1 per channel limit still applies to the Phenom II. If so, than make sure your running dual channel. That might be what is happening.
  2. Leave the vDIMM at 2.2V, and try and for your timings, set the CR (Command Rate) to 2T.
  3. thanks for your help, falcon and lmeow

    @Lmeow: I tried your setting but it didn't work too.
    http://img94.imageshack.us/img94/4669/kingstonhyperx106655515.jpg

    this is my setup . I tested at 5-5-5-15, v2.2. Orthos test : fail . Stop less than a minute
  4. Well, that's strange... try dropping the tRAS to 18 and lowering the voltage to 1.8V, that might work - unless you want to keep it at 5-5-5-15, which I wouldn't know how to do sorry.
  5. Don't know about the ECS board, but on my Gigabyte board, if you put the RAM in the right 2 slots, it will automatically run it at 1066. Wrong 2 slots, it will only run at 800.
    Have you tried difference slots, checked your motherboard manual to see what it says?
  6. jitpublisher said:
    Don't know about the ECS board, but on my Gigabyte board, if you put the RAM in the right 2 slots, it will automatically run it at 1066. Wrong 2 slots, it will only run at 800.
    Have you tried difference slots, checked your motherboard manual to see what it says?


    This is likely because only 1 dimm per channel is supported at 1066. If you run 2 dimms in single channel, it likely downclocks it to 800. If you use 2 in dual channel, you have 1 dimm per channel.
  7. FALC0N said:
    This is likely because only 1 dimm per channel is supported at 1066. If you run 2 dimms in single channel, it likely downclocks it to 800. If you use 2 in dual channel, you have 1 dimm per channel.

    Yes, that is it exactly Falcon.
    And they run "unganged", which is not, as some think, is the same as single or dual channel.
    If you run them "ganged", they will also default back to 800mhz no matter which 2 slots you have them in.
  8. thanks for all your reply.

    I try all method, but my system is unstable , when I test my system by orthos . May be my mother board is too bad to do this.
    In other case, I try to set bus ram to 400(800),ram timing 5-5-5-15. it 's work and stable .

    I thought if I want to set ram bus at 1066, I will buy a hsf for these ram. It's so hot..
Ask a new question

Read More

Memory Kingston