Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Really strange stabilty issues (radom blue screens), help

Tags:
Last response: in CPUs
Share
January 30, 2010 6:16:35 AM

New build, having some problems that I just cant figure out.

Specs

i7 860
Gigabyte p55a-ud3
8gb adata Gamer 1600 (on compatibility list) running at 1333
Antec 650 earthwatts

First, nothing is overclocked, I just want stability at stock speeds. It appears stable overall, at least at first, I had one blue screen installing 7, but after a restart it installed fine. Pcmark ran without a hitch, and everything seemed ok till I started installing all my larger apps. It took me a few tries to install Adobe CS4, I had a few errors and a blue screen (irql_not_less_or_equal).

I ran prime95 and all seems well if I run the small fft or large fft tests. But if I ran the blend test, one worker would error out the moment I started the test. It was never the same worker and it was completely random, this happened like 8 times in a row. I let it rest for a few minutes and tried the blend test again and it was fine. I cant get the errors to repeat.

I have run memtest 4.00+ twice overnight and both times I had over 6 passes and 0 errors, so I dont think the ram is to blame.

These issues seem quite random to me and really have me confused, any ideas? Thanks
a c 131 à CPUs
January 30, 2010 6:27:35 AM

This is odd.

How long did you run prime95 small and large fft tests for? Run them for at least 12 hours.

Try removing 4 GB of ram and try the blend test again. Then try it again with the other 4GB.

How old is your hard drive? Try running checkdisk on it.
m
0
l
a b à CPUs
January 30, 2010 1:13:32 PM

Make sure the ram voltag eis correct and maybe bump it slightly.
m
0
l
Related resources
January 30, 2010 1:36:20 PM

Ok, so I ran the small fft test overnight, no errors.

The adata ram specs are 1600, 9-9-9-24, 1.65-1.85v. The motherboard auto sets it to 1333, 9-9-9-24, 1.5v. I figured if the ram is on the compatibility list from gigabyte the mobo would set it where it should be. Should I make any changes, and what?

Also, if ram voltage was a problem, wouldn't it show up in memtest?

Thanks
m
0
l
January 30, 2010 3:00:58 PM

Ran checkdisk, seemed to check out fine. Its a brand new spinpoint 500gb.

Update: New symptom, was copying over 2 8gb files from a pc on the network to my local drive. First one transferred fine, second one cause a blue screen about hallf way through. All the blue screen iv gotten so far have been irql_not_less_or_equal.
m
0
l
!