Sign-in / Sign-up
Your question

My DELL INSPIRON 530 Desktop Woun't Turn ON .....

Tags:
  • Foxconn
  • Dell Inspiron
  • Motherboards
Last response: in Motherboards
June 4, 2010 1:41:16 PM

Hello Everyone,
I have a DELL INSPIRON 530 Desktop(around 3yrs. old) .......... motherboard - Foxconn G33M02 ...... it was working fine till yesterday but after having cleaned the system for dust and all ...... I again powered the system and it just woun't start i.e. even after pressing the power button(on the front side of the system), nothing happens i mean no fans moving,no light of any kind, no nothing. Although the Green LED under the power cable connector turns green (on the back side,Just below the power cable connector) after having attached the power cable to it. For having a look inside i opened the cabinet that found that the Orange LED is light up almost on the top right corner of the motherboard but nothing happens while i press the power button ..... and thus i'm fearing that the motherboard has gone out of order ...........
In order to troubleshoot the problem i jumped the Green and Black cable ports of the PSU and the fan starting moving ........ so, i'm supposing that the PSU is working fine ...

I'm also wanting to know how to check the motherboard and if so the individual capacitors and resistors on it ...........and if just in case i'm unable to resolve the issue what options do i have in terms of motherboard(which is similar in technical specifications to my original motherboard), as DELL is charging me a lot more than the price of a new Motherboard .............
so,kindly suggest me a new motherboard of similar capacity i.e. no of SATA ports,IDE ports,RAM slots etc.which i can buy from a local vendor ........

My current system configuration are as follows :-
Intel Pentium Dual Core E2160
Foxconn G33M02 Motherboard
300 Watts PSU/SMPS
SATA DVD RW+/-
Bluetooth module with 13 in 1 media card reader
IEEE firewire 1394
TV tuner card(internal)
Intel's Onboard LAN
SATA HDD 160 GB
Link to the Specification page :-

http://supportapj.dell.com/support/edocs/systems/inspd5...

Any help in this regard would be greatly appreciated ............
thnxx in advance .............

More about : dell inspiron 530 desktop woun turn

June 5, 2010 8:30:27 AM

the good news is that my system has started working perfectly again .........
it all happened while i removed everything off my computer except the motherboard and processor and troubleshooted the Power ON/OFF switch ..... n there i was there was a loose/faulty connection at the terminal of the ON/OFF switch connection .........
So,while i pressed the port quiet hard and powered the ON/OFF switch, the computer started and there and then my problem got solved .......... although i had previously also reseated the On/OFF switch port earlier but i don't know still may be there was some error earlier ........
m
0
l
a b V Motherboard
June 5, 2010 8:43:46 AM

Seriously, I'd pull the hdd and anything else thats not tied down before putting any money in that (1.8ghz).
Go to newegg.com and look at their barebones kits and find something you like at about 2.8ghz or above, mount your harddrive and move on.
That's assuming you didn't just accidentally knock off a cpu fan plug or something simple like that. Dusting usually doesn't have an adverse effect on capacitors or resistors.
might check the 115/230 switch on psu that can move with handling.
m
0
l
August 28, 2012 6:42:17 PM

eruptionjoojo said:
the good news is that my system has started working perfectly again .........
it all happened while i removed everything off my computer except the motherboard and processor and troubleshooted the Power ON/OFF switch ..... n there i was there was a loose/faulty connection at the terminal of the ON/OFF switch connection .........
So,while i pressed the port quiet hard and powered the ON/OFF switch, the computer started and there and then my problem got solved .......... although i had previously also reseated the On/OFF switch port earlier but i don't know still may be there was some error earlier ........




*****im having the same problems with my inspiron 530 its really frustrating because ive read alot of people who've had the same problems with the power cord having faulty connections and it not working properly...im also thinking dell should make there products with better quality instead of selling something for a guaranteed to work 1-2 year and then bam quit working and then try to make you buy some stupid extended warranty for the same amount you can a new one for...oh well i guess its a dog eat dog world!
m
0
l