Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Phenom II 965 Clocket At 800Mhz!

Last response: in CPUs
Share
February 13, 2010 12:22:22 AM

Hi there. I just bought a AMD Phenom II x4 965 3.4GHz.

When I put it into my ASRock NF7G-Glan motherboard the mobo recognized the cpu model and make but it was clocked at 800Mhz instead of 3.4Ghz.
I tried updating the bios and tweaking with the settings, however when I try to manually change the clock speeds the pc does not start up. I have alos tried turning off Cool'n'Quiet and changing the power settings in windows 7. I have checked the clock speed in the bios and in cpu-z. It is not a glitch and I am getting worse performance than my AMD athlon 64x2 6000+

My Pc is:
ASRock NF7G-GLAN
AMD Phenom II x4 965
ATi HD4850
4GB 800Mhz OCZ ram(2x2GB)
Windows 7 64-Bit

I would be grateful for any tips or advice you guys have for me other than buying a new motherboard.
Thanks.
a b à CPUs
February 13, 2010 1:27:11 AM

Run Passmark, 3DVantage, or Prime95 while using CPU-Z to monitor the clock speed.
Related resources
a b à CPUs
February 13, 2010 2:02:09 AM

^ Hmmm, see if you can get an exchange or RMA for a PhenomII x4 945 @ 3.0GHz

It's usually about $40 cheaper than the 965 so you'll some of your money back as well.
a b à CPUs
February 13, 2010 3:17:55 AM

If its clocked at 800mhz, chances are its in cool n quiet mode.......
February 13, 2010 10:04:12 AM

p1n3apqlexpr3ss said:
If its clocked at 800mhz, chances are its in cool n quiet mode.......


Its had cool 'n' qiet turned off!
As soon as you increase clock multiplier it will not post!
February 14, 2010 12:05:11 AM

Well guys turns out the reason for this is that the motherboard onyl supports cpus up to 95w.
I went out and had to buy a new motherboard that could support 125w but i got one that could do 140w just as a precaution.
Thanks for your help anyway guys.
!