Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Prob w/ q8300 and gigabyte GA-P35C-DS3R

Tags:
Last response: in CPUs
Share
February 19, 2010 4:46:54 PM

I bought the q8300 to upgrade from an older Q-2Duo. The board is ver 1.x and the bios is upgraded to f9. The old cpu still works, but the new one hangs during boot right after the acpi 9 message. I can get into the bios but it hangs constantly with my usb keyboard, (again not a problem with the old cpu).

The post recognizes a cpu and my 6gig of ddr2 memory counts off my drives etc. Just wont finish booting that last step before windows. I do have the latest chip set drivers as well.

Any idEAS?
a c 113 à CPUs
February 19, 2010 5:47:32 PM

Is it officially supported on that motherboard?
m
0
l
Related resources
a c 113 à CPUs
February 19, 2010 5:57:27 PM

You'll probably have to go through a troubleshooting procedure. Does it boot with a PS/2 keyboard? What PSU do you have? What model is the old CPU (I presume that you meant a Core 2 Duo and not a Quad 2 Duo)?
m
0
l
February 19, 2010 6:07:44 PM

It does not boot through with a ps/2 keyboard. The old processor is an e4400. I have reset the bios a number of times. Removed everything accept the vid card. no post codes, no error message simply stops after the message acpi 9

thanks for asking :) 
m
0
l

Best solution

a c 113 à CPUs
February 19, 2010 6:09:17 PM

What PSU do you have? Try removing all memory but one module. Does it boot?
Share
February 19, 2010 6:54:20 PM

Well I was able to get it running after i removed the ram. It will run with my 2 x 2g chips but it wont let me use the 2x1g that i was using before. But hey its running so its a start.

any idea about the ram it is ddr2 800
m
0
l
a c 113 à CPUs
February 19, 2010 7:24:20 PM

Provide details about the RAM (manufacturer and part number). You can also use CPU-Z to find out that info.
m
0
l
February 20, 2010 12:33:32 AM

The ram modules are :
OCZ Gold 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory Model OCZ2G8002GK
and
OCZ Gold 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory Model OCZ2G8004GK

Now with the E4400 I was able to use all 4 sticks giving me 6 gig of ram

For some reason the Q8300 will not start with more then 2 sticks. Either the 2x1gb or the 2x2gb but not with all four.
m
0
l
a c 113 à CPUs
February 20, 2010 1:24:37 AM

By default, the modules should run at 5-5-5-18 timings and 1.8V. Try bumping up the voltage a bit to see if all 4 modules will run. Don't exceed 2.1V (the EPP voltage for your modules). Ideally they'll run fine at 1.9V or 2.0V.
m
0
l
February 20, 2010 3:21:00 PM

No luck with that. If all 4 chips are installed the machine halts on the bios screen.
m
0
l
February 20, 2010 5:44:55 PM

Best answer selected by WyldeChef.
m
0
l
a c 113 à CPUs
February 20, 2010 6:22:13 PM

WyldeChef said:
No luck with that. If all 4 chips are installed the machine halts on the bios screen.

Unfortunately using modules that aren't exactly the same can lead to problems like that. As you found out, a faster processor can sometimes make a motherboard more picky with memory.
m
0
l
!