Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Installed SSD in Mobo in IDE, is there an easy switch?

Last response: in Storage
Share
November 22, 2011 5:39:17 PM

So i was following the community's advice to a T on my new Win 7 Install to my Agility 3 SSD but found out after the fact that I mucked up one seamingly important part.

On my Mobo (GA-P55-USB3) I thought I had my BIOs set to AHCI mode for the drive but come to find out there are two different controllers on the mobo for the SATA2 Connections, the P55/H55 chipset controller and the on-board Gigabyte SATA2 chip controllers.

I went through the step of changing to AHCI but only did so for the P55/H55 chipset controller slots thinking that was the only place it needed to be set. I installed windows on my SSD as it was plugged into the on-board Gigabyte SATA2 chip controller slots and it wasnt changed out of IDE mode.

I seem to remember (before I noticed that I had done this) checking into the registry and making sure that AHCI mode was enabled, and it was.

Anyway, do I have anything to worry about? Is there an easy switch into AHCI mode on the on-board SATA ports? Do I need to do a complete Re-install?

Thanks for the help.

Specs -
GA-P55-USB3 - Mobo
CORSAIR XMS3 8GB (4 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800) - Memory
OCZ Agility 3 AGT3-25SAT3-60G 2.5" 60GB SATA III - SSD
HITACHI Deskstar 7K1000.C 1TB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s - HDD
Intel Core i5-750 Lynnfield 2.66GHz LGA 1156 95W Quad-Core Processor - CPU
EVGA SuperClocked 01G-P3-1563-AR GeForce GTX 560 Ti (Fermi) 1GB 256-bit - GPU
Windows 7 x64 Professional - OS


Best solution

a c 277 G Storage
November 22, 2011 5:49:22 PM
Share

In your shoes I would do a re-install, with the SSD on SATA port number 1 of the chipset controller. I don't think much of booting off the second controller, but that may just be my opinion.
November 22, 2011 5:51:20 PM

Yeah currently its located in the 5th slot, using the 1st slot is better?

Also should I expect a nice performance increase? (I have only had it installed for 2 days and its already alot faster than my mech drive was)
Related resources
November 22, 2011 6:04:09 PM

On sata connection really doesn't matter which slot your using it but your know feeling come from the 1st and 5th slot really make difference.

SSD
Clean install windows 7 or other os.
And turn it off paging file system and dreg option.
lol your are good2g ~ good luck~
November 23, 2011 10:39:53 AM

I did a complete wipe and reinstall last night. Everything went well. My performance index before in IDE mode was being limited by the SSD and gave a 6.9. After the install in AHCI the performance index was 7.3 and over all the system seems to be running much faster. Thanks for the advice guys.
November 23, 2011 10:40:12 AM

Best answer selected by rgelhardt.
!