Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

GIGABYTE GA-X58A-UD3R (Rev.2.0)

Last response: in Motherboards
Share
July 6, 2010 7:11:22 AM

Hello,
First of all I dont know what subcategory is..before posting..I have selected Foxconn.....I have recently purchased GIGABYTE GA-X58A-UD3R (Rev.2.0)...Its a wonderful motherboard..But I am facing some problems...
This is my configuration...
Processor-Intel Core I7 930
GPU-ATI HD 5770
PSU-Corsair HX750
Chassis-Coolermaster CM690II Advanced
HDD-Seagate Barracuda 7200 500GB SATA 2
CPU cooler-Coolermaster Hyper 212Plus
RAM-Corsair 2GB DDR3 1333MHZ {VS2GB1333D3 G} X 3=6GB

Now the problem is with the Memory...I have installed OS Windows 7 Ultimate 64Bit..As per the motherboards manual,I have installed the 3 memory modules in DDR3_1,DDR3_3 and DDR3_5 sockets to enable 3 Channel.....when I switched on the computer for the very first time and went to the BIOS, Memory Frequency(Mhz) was showing 1066,where as the RAM speed is 1333Mhz...{All the 3memory modules are identical!!}.Why cant I use Full 1333MHZ speed? The System memory multiplier is set to AUTO,, Later,when I again switched on the computer,Right clicked on My Computer icon on the desktop to view basic information,it was showing 6GB (4GB Usable)..I was surprised!!!As the OS is 64Bit!!
Then I checked in BIOS/MB Intelligent Tweaker (M.I.T) the RAM was 4096MB!!
This is how the BIOS Screen Looks....
M.I.T (Page1)
BIOS Version FA
BCLK 134.99MHz
CPU Frequency 2969.52MHz


M.I.T Current Status (page2)
DIMM(s) 1 2 3 4 5 6
DIMM Slot(MB) 2048 -- 2048 -- 2048 --
Enabled Slot(MB) 2048 -- 2048 -- -- --
Total Memory Size(MB) 4096


Advanced Frequency Settings (page3)
CPU Clock Ratio 21X
CPU Frequency 2.80GHz(133X21)
QPI Clock Ratio Auto
QPI Link Speed 4.8GHz
Uncore Clock Ratio Auto
Uncore Frequency 2667 MHz
Base Clock(BCLK) Control Disabled
System Memory Multiplier(SPD) Auto
Memory Frequency(MHz) 1066 1066

I was very dissapointed,I switched off the pc,unplugged the power cords,then pressed the CMOS clear button as per the manual to reset the BIOS...Then it showed 6144 in BIOS as well as 6GB in Windows...But again when I later switched on my pc the same thing...4096 in BIOS,and in system properties 6GB(4GB Usable)...I have not changed any default CPU or RAM settings!!! I opened the chassis and tried swapping the RAMS but same thing.I opened MSConfig to check the BOOT Advanced memory option to 6144...but same thing...I then tried to Change the System Memory Multiplier(SPD) to 10,that increased the Memory Frequency(MHz) to 1333,and after restarting it showed total memory of 2048!! Please Help Me out..
Thanking You
Kris Naive....

More about : gigabyte x58a ud3r rev

a c 226 V Motherboard
July 6, 2010 6:08:00 PM

I advise that you run memtest to verify that your memory is good. It is possible that one of your DIMMs has an intermittent problem and is defective.
m
0
l
March 10, 2011 5:29:27 PM

Hi, first of all, sorry about my english!!!
i have the same problem!!! same mobo and cpu, and a ocz memory pack... 6gb total.
have you figure it out????

my email is bullseye@hotmail.com.ar

thanks!

Kris Naive said:
Hello,
First of all I dont know what subcategory is..before posting..I have selected Foxconn.....I have recently purchased GIGABYTE GA-X58A-UD3R (Rev.2.0)...Its a wonderful motherboard..But I am facing some problems...
This is my configuration...
Processor-Intel Core I7 930
GPU-ATI HD 5770
PSU-Corsair HX750
Chassis-Coolermaster CM690II Advanced
HDD-Seagate Barracuda 7200 500GB SATA 2
CPU cooler-Coolermaster Hyper 212Plus
RAM-Corsair 2GB DDR3 1333MHZ {VS2GB1333D3 G} X 3=6GB

Now the problem is with the Memory...I have installed OS Windows 7 Ultimate 64Bit..As per the motherboards manual,I have installed the 3 memory modules in DDR3_1,DDR3_3 and DDR3_5 sockets to enable 3 Channel.....when I switched on the computer for the very first time and went to the BIOS, Memory Frequency(Mhz) was showing 1066,where as the RAM speed is 1333Mhz...{All the 3memory modules are identical!!}.Why cant I use Full 1333MHZ speed? The System memory multiplier is set to AUTO,, Later,when I again switched on the computer,Right clicked on My Computer icon on the desktop to view basic information,it was showing 6GB (4GB Usable)..I was surprised!!!As the OS is 64Bit!!
Then I checked in BIOS/MB Intelligent Tweaker (M.I.T) the RAM was 4096MB!!
This is how the BIOS Screen Looks....
M.I.T (Page1)
BIOS Version FA
BCLK 134.99MHz
CPU Frequency 2969.52MHz


M.I.T Current Status (page2)
DIMM(s) 1 2 3 4 5 6
DIMM Slot(MB) 2048 -- 2048 -- 2048 --
Enabled Slot(MB) 2048 -- 2048 -- -- --
Total Memory Size(MB) 4096


Advanced Frequency Settings (page3)
CPU Clock Ratio 21X
CPU Frequency 2.80GHz(133X21)
QPI Clock Ratio Auto
QPI Link Speed 4.8GHz
Uncore Clock Ratio Auto
Uncore Frequency 2667 MHz
Base Clock(BCLK) Control Disabled
System Memory Multiplier(SPD) Auto
Memory Frequency(MHz) 1066 1066

I was very dissapointed,I switched off the pc,unplugged the power cords,then pressed the CMOS clear button as per the manual to reset the BIOS...Then it showed 6144 in BIOS as well as 6GB in Windows...But again when I later switched on my pc the same thing...4096 in BIOS,and in system properties 6GB(4GB Usable)...I have not changed any default CPU or RAM settings!!! I opened the chassis and tried swapping the RAMS but same thing.I opened MSConfig to check the BOOT Advanced memory option to 6144...but same thing...I then tried to Change the System Memory Multiplier(SPD) to 10,that increased the Memory Frequency(MHz) to 1333,and after restarting it showed total memory of 2048!! Please Help Me out..
Thanking You
Kris Naive....

m
0
l
March 14, 2011 11:13:25 AM

miguel1980 said:
Hi, first of all, sorry about my english!!!
i have the same problem!!! same mobo and cpu, and a ocz memory pack... 6gb total.
have you figure it out????

my email is bullseye@hotmail.com.ar

thanks!


Hello
Miguel1980
Congratulations on configuring an awsome Rig...

Yes...my problem is solved!! Its was a compatibility issue with the RAM Modules...I will suggest you to go to Gigabyte's website, and then see the support list of Memory modules....
I upgraded my Ram to Corsair TR3X6G1333C9 6 GB Kit...Its one of the best RAM for your i7 930...as per Intels Specs it runs at 1.5 volts...with 9-9-9-24 timings..It has a platinum heat spreader!! System will run much cooler than 1600Mhz or 1800Mhz with 1.65Volts...
Hope it solves your problem..
Feel Free to mail me..
Thanks
Kris Naive
m
0
l
!