Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

From gaming to Black

Last response: in Graphics & Displays
Share
December 24, 2009 2:47:10 PM

I installed my HD5850 yesterday and uninstalled my Nvidia drivers since I had a 6800GT for few days while waiting for my new video card.

I installed 9.12 drivers and later started Crysis and went to the couch, I fell asleep. The game did not start and was (I assume) still in the intro part, I woke up to a loud fan running. There was nothing on my monitor and the fan was at 100%

I did a force shut down and later started Crysis, gameplay this time. I installed two graphic mods for the game and applied a patch days before. Game was fun but I could only play for no more then 10 minutes, it turned black and fans went to 100% again once I went to the menu.

Someone had a similar issues but mine is more direct. Any idea what's wrong? I am now installing the latest AVIVO and Hydravision since I had only the older versions, I am hoping that was it since I live far away from anything and replacement would mean :( 

More about : gaming black

December 26, 2009 2:40:31 AM

It happened again while playing FEAR 2
December 26, 2009 2:54:12 AM

Let's see, fan 100%, suddenly black display.

It's probably a heat issue.
What's your temps?
Related resources
December 26, 2009 1:11:55 PM

I am about to check the temp
December 26, 2009 4:43:03 PM

I installed TRIXX but that crashes it, my PC makes clicking noises when I start it and then crashes. Same when I start games
December 26, 2009 4:59:47 PM

GPU-Z is your friend :]
December 26, 2009 10:06:11 PM

I'll post back soon :)  Thanks
December 27, 2009 3:45:12 AM

Here it is, while playing FEAR 2



December 29, 2009 5:12:31 PM

From PC Wizard

PC Wizard 2009 Version 1.911
------------------------------------------------------------------------------------------

Operating System: Windows 7 Ultimate Professional 6.01.7600
Report Date: Tuesday 29 December 2009 at 14:09

------------------------------------------------------------------------------------------


<<< System Summary >>>
> Mainboard : MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD 790FX-GD70(MS-7577)
> Chipset : AMD 790FX
> Processor : AMD Phenom II X4 965 @ 800 MHz
> Physical Memory : 4096 MB (2 x 2048 DDR3-SDRAM )
> Video Card : ATI Radeon HD 5800 Series
> Hard Disk : WDC (1000 GB)
> DVD-Rom Drive : ELBY CLONEDRIVE SCSI CdRom Device
> DVD-Rom Drive : ATAPI iHAS424 Y ATA Device
> DVD-Rom Drive : HL-DT-ST DVDRAM GH22NS40 ATA Device
> Monitor Type : VW246 - 24 inches
> Network Card : RTL8168/8111 PCIe Gigabit Ethernet Adapter
> Network Card : RTL8168/8111 PCIe Gigabit Ethernet Adapter
> Operating System : Windows 7 Ultimate Professional 6.01.7600 (x64)
> DirectX : Version 10.00
> Windows Performance Index :

<<< Mainboard >>>
> Manufacturer : MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
> Mainboard : MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD 790FX-GD70(MS-7577)
> Bios : American Megatrends Inc.
> Chipset : AMD 790FX
> Physical Memory : 4096 MB DDR3-SDRAM
> LPC bus : Yes
> PCI Bus : Yes
> Bus PCI-Express : Yes
> USB Bus : Yes
> SMBus/i2c Bus : Yes
> Bus HyperTransport : Yes
> Bus QPI : No
> Bus CardBus : No
> Bus FireWire : Yes

<<< Processor >>>
> Processor : AMD Phenom II X4 965
> Frequency : 800 MHz
> Number of Core : 4
> Support : Socket AM3 (939)
> Cache L1 : 4 x 128 KB
> Cache L2 : 4 x 512 KB
> Cache L3 : 6144 KB
> Voltage VID : 1.500 V
> FPU Coprocessor : Present
> Core 1 Activity : 0%
> Core 2 Activity : 0%
> Core 3 Activity : 0%
> Core 4 Activity : 0%

<<< Video >>>
> Current Display : 1920x1080 pixels at 59 Hz in True Colors (32-bit)
> Number of monitor : 1
> Monitor Type : VW246
> Video Card : ATI Radeon HD 5800 Series
> OpenCL : No
> OpenGL : Yes
> GDI Plus : Yes

<<< IO Ports >>>
> Port installed : Communications Port (COM1)
> Port installed : Standard OpenHCD USB Host Controller
> Port installed : Standard OpenHCD USB Host Controller
> Port installed : Standard Enhanced PCI to USB Host Controller
> Port installed : Standard OpenHCD USB Host Controller
> Port installed : Standard OpenHCD USB Host Controller
> Port installed : Standard Enhanced PCI to USB Host Controller
> Port installed : Standard OpenHCD USB Host Controller

<<< Drives >>>
> Number of Disk Controller : 3
> Number of Hard Disk : 1
> Number of CD-ROM Drive : 3
> Drives Letters : C:\ D:\ E:\ F:\
> Drive C: (Hard Disk) : 450 GB available on 1000 GB
> Drive D: (DVD-Rom) : 0 KB available on 5 GB
> Drive E: (DVD-Rom) : 0 KB available on 0 KB
> Drive F: (DVD-Rom) : 0 KB available on 0 KB

<<< Printers >>>
> Default Printer : Adobe PDF
> Printer installed : Microsoft XPS Document Writer
> Printer installed : Fax
> Printer installed : Adobe PDF
> Universal Driver : Not Installed
> Spooler : 0 jobs in queue

<<< Devices >>>
> Type of mouse : Wacom Mouse
> Type of mouse : USB Input Device
> Type of keyboard : Standard PS/2 Keyboard
> Joystick : None
> HID Devices : Yes
> SCSI Host #2 : 1 Device(s)
> SCSI Host #3 : 2 Device(s)
> SCSI Host #6 : 1 Device(s)
> SCSI Controller : Virtual CloneDrive
> Trusted Platform Module : No

<<< Multimedia >>>
> Device Audio : High Definition Audio
> Device Audio : High Definition Audio
> Audio Playback : Digital Audio (HDMI) (High Defi
> Audio Playback : Digital Audio (S/PDIF) (High De
> Audio Playback : Microsoft Sound Mapper
> MIDI Output : Microsoft GS Wavetable Synth
> MIDI Output : Microsoft MIDI Mapper
> Mixer Device : Digital Audio (HDMI) (High Defi
> Mixer Device : Digital Audio (S/PDIF) (High De
> Device multimedia : AVIVideo
> Device multimedia : CDAudio
> Device multimedia : Sequencer
> Device multimedia : WaveAudio
> Device multimedia : MPEGVideo
> Audio Compression : Microsoft IMA ADPCM CODEC
> Audio Compression : Microsoft CCITT G.711 A-Law and u-Law CODEC
> Audio Compression : Microsoft GSM 6.10 Audio CODEC
> Audio Compression : Microsoft ADPCM CODEC
> Audio Compression : Fraunhofer IIS MPEG Layer-3 Codec (decode only)
> Audio Compression : Messenger Audio Codec
> Audio Compression : AC-3 ACM Codec
> Audio Compression : LAME MP3 Codec v0.9.2 - 3.98.2
> Audio Compression : Microsoft PCM Converter

<<< Network >>>
> Network : Yes
> RAS Connection : No
> Passport.Net : No
> Winsock32 : v2.02
> Network Connection : Local Area Connection
> Network Connection : Local Area Connection 2
> Network Connection : VirtualBox Host-Only Network
> Network Card : Realtek PCIe GBE Family Controller
> Network Card : Realtek PCIe GBE Family Controller
> Local Network : 1 Network Computer
> Local Group : Administrators
> Local Group : Backup Operators
> Local Group : Cryptographic Operators
> Local Group : Distributed COM Users
> Local Group : Event Log Readers
> Local Group : Guests
> Local Group : IIS_IUSRS
> Local Group : Network Configuration Operators
> Local Group : Performance Log Users
> Local Group : Performance Monitor Users
> Local Group : Power Users
> Local Group : Remote Desktop Users
> Local Group : Replicator
> Local Group : Users
> Local Group : HomeUsers
> Local Group : IIS_WPG

<<< Power Status >>>
> Power Status : Yes
> Battery : No
> Supply : Main supply
> Active Power Scheme : Balanced
> UPS : No
> ACPI Tables : 10

<<< Voltage, Temperature and Fans >>>
> Hardware Monitoring : Fintek F71889FG
> Voltage CPU : 1.18 V
> +3.3V Voltage : 1.69 V
> SB : 1.69 V
> Processor Fan : 1158 rpm
> Chassis Fan : 390 rpm
> Power/Aux Fan : 389 rpm
> Processor Temperature : 35 °C
> Mainboard Temperature : 41 °C
> Power/Aux Temperature : 32 °C
> Processor : Thermal Diode
> AMD Phenom II X4 965 (Core 1) : 32.6 °C
> AMD Phenom II X4 965 (Core 2) : 32.6 °C
> AMD Phenom II X4 965 (Core 3) : 32.6 °C
> AMD Phenom II X4 965 (Core 4) : 32.6 °C
> Hard Disk Monitoring : S.M.A.R.T
> Hard Disk WDC WD10EADS-00M2B0 : 27 °C

<<< Windows Hardware Experience Index >>>
> Performance Global :
> Performance CPU :
> Performance Memory :
> Performance Graphics :
> Performance Gaming :
> Performance Disk :

------------------------------------------------------------------------------------------
***** End of report *****
December 29, 2009 5:44:49 PM

Your temps are a little high, but it shouldn't be shutting itself down.




Is your clicking noise coming from your hard drives?

When you go to device management are you having any conflicts?
December 29, 2009 5:59:26 PM

Hard drive is alright and no issues displayed in the Device Manager.

This happens when I start power demanding games and TRIXX so far, things would be easy if I was not isolated away from shops.
December 29, 2009 6:18:38 PM

I am guessing you have a 500 + PSU with that rig. If it worked fine with 6800 GT and now crashing due to heat with your 5850 you may just have a bad card. Hopefully someone can help you more then I can. Good luck.
December 30, 2009 9:11:55 PM

Thanks logitic
!