Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

RAM is showing different speed

Last response: in Memory
Share
July 27, 2010 4:49:12 PM

This has been abit confusing to me as I purchased this RAM:

6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800) Desktop Memory Model 998805
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E168...

The speed on the specs say 1600 but after I installed it, when it boots up it says 1066 instead. Is there extra steps I need to take?

here's my specs from CPU-z:

Memory


SPD

More about : ram showing speed

a c 163 } Memory
July 27, 2010 4:59:38 PM

Hi.

Enter to the BIOS and change this things:

CL: 6
tRCD: 8
tRP: 6
tRAS: 24

Set the voltage in auto and test the rig with memtest86+ and prime95 for stability if u get some problem go to the BIOS and change the voltage of the RAM to 1.65V.
m
0
l
July 27, 2010 5:10:01 PM

Thanks I'll give it a shot. I'll report back with the results. (btw saw you got a CM hyper 212, I have that too. It's amazing, fyi heh)
m
0
l
Related resources
a c 163 } Memory
July 27, 2010 5:13:27 PM

Yeah, but I'm building my own LCS system for replace my current Hyper 212+ ;) 
m
0
l
July 27, 2010 5:40:00 PM

ok, i noticed that after i changed the memory frequency to 1600 and input the settings you suggested, i noticed my cpu speed went down to 2.6 ghz (im using i7-950 chip) im assuming the cpu is adjusting itself for it? how would i go about keeping my main core speed? though i would like to bring iy up to 4ghz. any tips? also doin the memtest now

edit: seems when i attempt to run the test for single cpu it doesnt do anything else after 3 seconds. then when i try
mutli cpu it doesnt do anything beyond 0 seconds.
m
0
l
a c 163 } Memory
July 27, 2010 6:17:29 PM

What mobo do u have?
m
0
l
July 27, 2010 6:50:48 PM

This one:

EVGA 141-BL-E757-TR LGA 1366 Intel X58 ATX X58 SLI LE Intel Motherboard
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E168...

Here's some more shots of CPU-Z
CPU


Cache:


I also took some shots of my BIOS:

Main Page

(the CPU speed didnt change when I reset the RAM back to the defaults until I did a CMOS reset)

Voltage Control


Memory Control

m
0
l
a c 163 } Memory
July 27, 2010 7:08:15 PM

Set the CPU host frequency to auto and theCPU clock ratio to 23.
m
0
l
July 27, 2010 7:43:04 PM

thatll increase my core to 4ghz and bring the ram to 1600?
m
0
l
a c 163 } Memory
July 27, 2010 8:25:57 PM

As far I know the 950 runs @ 3.06 right?

Set both specifications to auto and the RAM specs as I say up.
m
0
l
July 27, 2010 11:56:21 PM

unfortunatley that didnt work. my pc wouldnt boot and i had to reset my cmos again
m
0
l
July 29, 2010 3:00:32 PM

Still having issues with this. is there any specific voltages I should change? Also, I'm not getting any auto setting for the CPU Frequency. I still wanna get it to 4ghz with RAM at 1600
m
0
l
!