Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Sata 1 and 2 port cant detect my sata drive.. BUT SATA A can!

Last response: in Motherboards
Share
July 31, 2010 7:44:08 AM

i have asus p5vd2-mx mobo it has 3 sata port sata 1, 2 AND sata A wich has a red color port... the problem is that my two hardrive connected to sata 1 and 2 is not detected .. if i connect my bootable hardrive in sata 1 or 2 it says "disk boot failure.insert disk and bla bla blah....

i cant use my 2 hard drive now because of this..pls help me


is my mobo gone bad?

is it the driver? !@#$$!#$#%!#

a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
July 31, 2010 3:13:59 PM

Hi.

Check the configuration of the disk in the BIOS could be IDE or AHCI not RAID.
m
0
l
July 31, 2010 4:28:59 PM

thanks for the fast reply sir... yes ive check my bios... IDE is enable


i just wonder why my sata 1 and 2 port are not recognizing my hard drives...
now im hooking it up on sata A this is the only sata port that recognizes my hard drive..
m
0
l
Related resources
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
July 31, 2010 5:08:08 PM

After read the manual seem like a configuration problem in the BIOS. Check this page 42
m
0
l
August 1, 2010 11:12:01 AM

my pc bios and jumpers are the same as the manual you've send.. its still doesnt recognize sir....
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 1, 2010 3:55:36 PM

Enter to the BIOS and restore to default features after that try to boot wit only 1 SATA drive in the SATA_1 slot.
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b V Motherboard
August 1, 2010 4:15:36 PM

What is your OS ? Do you have IDE drives installed as well ? What is the reason you wanted to connect SATA drives ?
m
0
l
August 2, 2010 11:52:47 AM

i have restored the bios to default i booted from sata and still 1 still not working..

mt o.s is windows xp service pack 3....i did not used the 2 ide slots.. reason is obvious
before this problem occured i have 3 sata drives used on 3 sata port SATA 1 my bootable sata,,,, sata2 and sata A are for my back ups and download
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b V Motherboard
August 2, 2010 12:59:29 PM

Could you please check SATA mode in BIOS ? Is it set to IDE or to AHCI or to RAID ? Normally, when you applied BIOS defaults, it should have been set to IDE. In IDE mode, Win XP should have no problem. What was this setting before ?
m
0
l
August 3, 2010 1:27:36 AM

yes it is in IDE mode sir.. even before
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 3, 2010 4:08:15 AM

Can u connect the 3 HD again in the same way?
m
0
l
August 3, 2010 7:37:00 AM

saint19 said:
Can u connect the 3 HD again in the same way?


sir its now connected.... and only sata A is recognized... ive tried connecting my other two sata hd from another pc... and it works..... i have connected it back to my pc (the two hd on SATA 1 and 2) its not recognized by the bios i tried to look in the device manager it doesnt appear too
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b V Motherboard
August 3, 2010 7:50:21 AM

Just an idea. In some motherboards, SATA ports are set as Auto or Not Connected.

Can you check whether they are set as Auto ? In my motherboard (Asus P7P55D), even if I set the SATA port as Not Connected, Windows recognizes the drive connected to that port, but BIOS reads Not Connected. Yours may behave differently.
m
0
l
August 3, 2010 8:03:21 AM

suat said:
Just an idea. In some motherboards, SATA ports are set as Auto or Not Connected.

Can you check whether they are set as Auto ? In my motherboard (Asus P7P55D), even if I set the SATA port as Not Connected, Windows recognizes the drive connected to that port, but BIOS reads Not Connected. Yours may behave differently.



it is set to AUTO.... ill reboot it again though.... but for now its not being recognize by both windows and bios "sata 1 and 2.... sata A is A ok
m
0
l
August 3, 2010 9:16:39 AM

tsk tsk tsk... its kinda funny.... i have an extra IDE hard drive 40 gig i put it on as primary slave.... its detected.... weeeeww .... sata 1 and 2 ports still doesnt detect ma 2 sata!! my head hurts thingking for a solution wahahahahaha lol
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 3, 2010 1:21:02 PM

Update the BIOS version of the mobo.
m
0
l
August 3, 2010 1:26:58 PM

weeeew...... i dont know how to..... ive heard its risky?? and it uses floppy drive and the big problem is i dont have one
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 3, 2010 1:29:23 PM

If u do it in the correct way isn't dangerous but like u say u need a floppy drive and u don't have one.
m
0
l
August 3, 2010 1:34:24 PM

grrr... tsk tsk... is there any other way to update bios sir??sir in your opinion is it 99% that upgrading the bios will solve this...
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 3, 2010 1:40:28 PM

Wait my wrong u also can update the BIOS from a USB, CD or DVD.
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b V Motherboard
August 3, 2010 2:00:44 PM

Check if there is a BIOS update. Also check BIOS update history to see if it will resolve the issue. Otherwise, no need to update. If it will resolve the issue, a floppy diskette drive costs about US$ 5-10 and is worth buying.
m
0
l
August 3, 2010 2:03:05 PM

T_t ill try this.... but i really don't know how to.... i got some info but i dnt know the hands on sire
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 3, 2010 2:07:35 PM

Check here on page 50 for know how update the BIOS.
m
0
l
August 3, 2010 2:12:00 PM

thank you sir.......
m
0
l
August 3, 2010 2:17:07 PM

sir what size of the floppy should be use??? the big ones??? or the smaller ones? pardon me i dont know their sizes
m
0
l

Best solution

a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 3, 2010 2:22:20 PM

The smaller one 1.44MB i think.
Share
a b Ĉ ASUS
a c 295 V Motherboard
August 3, 2010 2:58:26 PM

Yeah, until I know the BIOS file update only have a 856KB size or something like that.
m
0
l
August 17, 2010 7:06:03 AM

wew just bought a new mobo with the same spec.... ive updated my bios but it didnt work... maybe sata1 and 2 are really dead... bought new one though... thank to you all
m
0
l
August 17, 2010 7:06:17 AM

Best answer selected by delgadorem.
m
0
l
!