Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Computer wont start with video card installed

Last response: in Components
Share
April 17, 2010 2:42:17 PM

Ok heres what i got. 2 days ago my comp goes dead. hit the power button and the power led blinks for a minute, the fans kick on for a split second then nothin. No boot up sound/beeps nothin. So i tested the power supply at the 24 pin MB connector, all had propoer voltage, jumped pin 15 and 16-fan turned on. Tested the power switch by jumping it, same led flashes fan kicks for a second and nothin. After playing with it for a few i removed the video card. Hit the power and shes fires right up. Replace the card, nothin. Remove it fires up perfect.

Now theres no obvious damage to the port where the vid card plugs in or to the card itself. But when i took it out the card, its fan was completely caked with dust. I suppose it was not cooling properly.

So the big question

If the video card has overheated and burned out could that cause the whole computer to not turn on?

Or is it more likely something on the motherboard is damaged?

Thanks for your help
a c 90 ) Power supply
a b U Graphics card
April 17, 2010 3:11:40 PM

Did you hear the POST beep?
m
0
l
a c 144 ) Power supply
a b U Graphics card
April 17, 2010 3:20:08 PM

Bigtom85303 said:

If the video card has overheated and burned out could that cause the whole computer to not turn on?

It could.

Or is it more likely something on the motherboard is damaged?
said:
Or is it more likely something on the motherboard is damaged?

It's possible.

That was certainly helpful, wasn't it? :) 

When you pull the video card out and try to boot, do you get a "failed video" BIOS beep pattern (frequently 1 long and 2 or 3 short beeps)?

If you do, your motherboard is probably all right.

Our standard checklist and troubleshooting thread:
http://www.tomshardware.com/forum/261145-31-read-postin...
m
0
l
Related resources
April 17, 2010 3:20:26 PM

Nope, no beeps either way. But it never has beeped before for anything.
m
0
l
a c 144 ) Power supply
a b U Graphics card
April 17, 2010 3:34:43 PM

OK. It has no system speaker. Is this a homebuilt or factory PC?
m
0
l
a c 144 ) Power supply
a b U Graphics card
April 17, 2010 3:36:34 PM

OK. It has no system speaker. Is this a homebuilt or factory PC?
m
0
l
a b ) Power supply
April 17, 2010 3:41:19 PM

does ur motherboard have onboard video? is so, remove the graphics card and try booting the pc up with onboard graphics
m
0
l
!