Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Help - K9A2 CF mobo + AMD Athlon II X2 64-bit AM3 3.0Ghz CPU = fail!

Tags:
Last response: in CPUs
Share
May 15, 2010 8:10:56 AM

Okay so I fancied an upgrade, so I bought an AMD Athlon II X2 64-bit AM3 3.0Ghz processor to whack on my MSI K9A2 CF mobo. Tried it and no luck.

I'd read around that you might need to update the BIOS to get AM3 CPUs working on V1 of the K9A2, which is what I have, so I checked the CPUs specs against the motherboard on the MSI website and downloaded the recommended utility and BIOS rom.

I've flashed the BIOS successfully but still the processor won't work! During POST the spec for it flashes on screen, so the system seems to recognise it, but when Windows tries to load it just gives up and the computer reboots!

Any ideas?

Thanks,

Jamie
May 15, 2010 9:30:25 AM

Can you get into the BIOS or boot to other media?
May 15, 2010 10:05:26 AM

I can get into the BIOS. I haven't tried booting to anything but the HD and Windows OS (Vista).
Related resources
Can't find your answer ? Ask !
a c 87 à CPUs
a b À AMD
May 15, 2010 11:30:10 AM

What did you have before? Can you boot into safe mode?
May 15, 2010 12:17:37 PM

AMD Athlon 64 X2 4400 (2.2Ghz) socket AM2

I haven't tried. Will do so now.
May 15, 2010 12:37:53 PM

Okay so the system runs fine in Safe Mode, with the new processor installed. Any ideas?

Cheers,

Jamie
May 15, 2010 1:02:54 PM

Okay so I downloaded and installed AMD's Dual-Core Optimizer and it appears to have done the trick. I can now load Windows and function 'as normal' with the new processor installed. Weird.

Cheers,

Jamie
May 15, 2010 10:31:44 PM

jamie511 said:
Weird.


How do you figure? You installed a new generation part and you needed a driver update. As picky a Vista is you're lucky you don't have to reload Windows. (I'd reload anyway if it was me.)
a b à CPUs
May 16, 2010 2:58:59 AM

blaarrggg MSI there garbage what do you expect?
!