Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

4770 not doing audio???

Last response: in Graphics & Displays
Share
April 9, 2010 2:51:51 AM

I have had nothing but issues with the 4770.... My latest problems is that I built a computer for a friend with this card in it, thinking that it was guaranteed that it would do audio over HDMI (via converter).

I personally have a 3850, and I'm using its dvi to hdmi adapter since XFX is apparently too cheap to put one in with their card. The card shows up as not plugged in on his on his playback devices.... We have the newest drivers, CCC, and avivo on there. Once it popped up something about getting an adapter, yet this is the one that came with my card. I am baffled... Any ideas??? Could it be that the adapter works with the 3xxx series but not the 4xxxx series? This is killing me :( 

More about : 4770 audio

April 9, 2010 5:27:37 AM

Did you install the sound drivers for the HD 4770?
April 9, 2010 10:26:33 AM

I installed the full CCC suite, HD drivers included... This is killing me, I am lost :pfff: 
Related resources
April 9, 2010 12:04:05 PM

Bad cable?
April 9, 2010 12:50:46 PM

The cable is good, I took the computer into my room and hooked it up on my computer's cable.

Could it be the adapter? Maybe this card won't do audio? Baffling... Should be plug and play.
April 9, 2010 8:58:38 PM

two new screenshots in case they help below. I am lost...



April 9, 2010 9:58:15 PM

Hi, it clearly think you are using an hdmi to dvi cable instead of hdmi to hdmi.

I am unsure of why that would be the case. I know as well as you that it should transmit audio fine. The drivers appear to be working at least in that second screen shot you posted as the HDMI is shown.

Has the TV/monitor got a second HDMI input you could try by any chance. The card appears to be misreading it.
April 9, 2010 10:11:22 PM

That I do not know as I have only used the ati supplied one. However, unless the capabilities of the 4 series changed somewhat from the 2 and 3 series to warrant a different adapter I would have thought it would have worked.

It could be I suppose.
April 11, 2010 6:17:08 PM

so I still haven't figured it out, and I'm not seeing an audio tab in CCC, should I see it?
April 11, 2010 7:08:32 PM

No, their is no audio tab in the CCC that I know of.
April 11, 2010 7:26:10 PM

I think you need a native HDMI port on the card to get audio via the card (no adapters)

I tryed to get audio from my old 4890 and I was using a DVI to HDMI adapter and I got no sound, But I do get sound from my 5850 which has a native HDMI port.
April 11, 2010 7:28:27 PM

We have already mentioned it is possible it is just whether or not you need the right adapter for the 4 series that I beleive is in question.

Was the adapter you were using an ati branded one or a generic one omgitzfatal?
April 11, 2010 7:48:26 PM

It was an XFX one that came with the HD4890.
April 11, 2010 8:38:30 PM

Well the one I have has ati on it so maybe that is the difference.
April 11, 2010 11:21:37 PM

It's supposed to be able to do audio via adapter, my 3850 does. I really don't want to have my friend buy a $15 adapter and then it not work too...

The adapter we're using right now is the one from my 3850 which came with my card...
April 12, 2010 1:41:39 AM

Also, could it be motherboard related? It's a GIGABYTE GA-P55A-UD...

I'm about to just sell the card and have him get a 5670 with hdmi built in, I'm hoping I can figure it out, but I am lost and can't think of any other options :( 
April 12, 2010 9:15:34 AM

Have you tryed contacting ATi about it ?
April 12, 2010 11:18:47 AM

Not yet, I'm planning on calling them and XFX tonight or tomorrow and see what they say.
April 12, 2010 10:59:21 PM

Ok, so I just got done installing my 350 in his rig to make sure it wasn't related to the mobo. I plugged it it, updated drivers, restarted... then boom - audio works on the 3850. Plugged the 4770 back in and nothing on the audio side still.

It has to be hardware or software related to the card, I'm very close to giving up on it...
!