PCI-E x16 2.0 w/ Older Mobo

Hello, I just recently got a PNY 9800GT EE 1GB video card and for interface it says "PCI Express 2.0 x16"

After I switched out my old card and put in the new one, I hear my windows xp loading and the video card fan spinning, but the screen remains black. Does anyone know if my Mobo is at fault here? My motherboard is PCI-E x16 compatible as well.

If the mobo is at fault, anyone know of a good mobo/cpu upgrade under $140? Thanks.

OS: Windows XP SP1
Mobo: Asus A8V-XE
Old Vid Card: GeForce 7600GT
New Card: PNY 9800GT EE 1GB

Any help would be appreciated. Thanks.
5 answers Last reply
More about older mobo
  1. Hello and welcome to the forums :)
    I don't think its your motherboard's fault because PCI-E 2.0 is backward compatible with PCI-E 1.0,what is your power supply ?
  2. My power supply is 450 W with a max up to 600w. I'm pretty sure the power supply is capable because I went out and got a new one with the correct specs.
  3. CoolMax V600 (3.3v/24a, 5v/24a, 12v1/18a, 12v2/18a, 12v3/15a) 600W

    That's the voltage of my power supply. And the 9800GT says that it requires "A minimum 400W system power supply (with 12V current rating of 26A)"

    I am not 100% sure that my PSU is compatible. And any help in the next couple hours would be useful because I am about to go out and buy a new mobo, cpu and ram and I would rather save that money if I only need a new PSU. Thanks!
  4. have another computer? you can try your card there...
  5. No your PSU is OK,as wa1 said can you test in another system ?
Ask a new question

Read More

Graphics Cards PCI Express Windows XP Graphics