Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Hd 4870 x2 Second Gpu wont run regardless what I do!

Last response: in Graphics & Displays
Share
May 29, 2010 5:08:42 AM

Ok I have tried formatting the hardrive, updating bios, switching os and new drivers. Still no luck so now im really clueless on what to do at all.. I have provided some s/s so hopefully it can help you with resolving my issue :/ 

Here are my computer specs

CPU - e8600 4.5 ghz
GPU - ATI Radeon HD 4870 x2 2Gb
PSU - HX 1000 W Corsair
OS - Win 7 64 bit
Mobo - x48-ds4 Gigabyte
Ram - Mushkin hp2-6400 4gb
Sound - 5.1 logitec






Primary Adapter
Graphics Card Manufacturer Built by ATI
Graphics Chipset ATI Radeon HD 4870 X2
Device ID 9441
Vendor 1002

Subsystem ID 2542
Subsystem Vendor ID 1002

Graphics Bus Capability PCI Express 2.0
Maximum Bus Setting PCI Express 2.0 x1

BIOS Version 011.007.000.000
BIOS Part Number 113-BA0902-100
BIOS Date 2008/09/08

Memory Size 1024 MB
Memory Type GDDR5

Core Clock in MHz 800 MHz
Memory Clock in MHz 975 MHz
Total Memory Bandwidth in GByte/s 124.8 GByte/s


Disabled Adapter
Graphics Card Manufacturer Built by ATI
Graphics Chipset ATI Radeon HD 4870 X2
Device ID 9441
Vendor 1002

Subsystem ID 2042
Subsystem Vendor ID 1002

Graphics Bus Capability PCI Express 2.0
Maximum Bus Setting PCI Express 2.0 x1

BIOS Version 011.007.000.000
BIOS Part Number 113-BA0902-101
BIOS Date 2008/09/08

Memory Size 1024 MB
Memory Type GDDR5

Core Clock in MHz 800 MHz
Memory Clock in MHz 975 MHz
Total Memory Bandwidth in GByte/s 124.8 GByte/s




Name ATI Radeon HD 4870 X2
PNP Device ID PCI\VEN_1002&DEV_9441&SUBSYS_20421002&REV_00\6&C47EFE2&0&00400008
Adapter Type ATI display adapter CrossFire Secondary (0x9441), ATI Technologies Inc. compatible
Adapter Description ATI Radeon HD 4870 X2
Adapter RAM 1.00 GB (1,073,741,824 bytes)
Installed Drivers aticfx64.dll,aticfx64.dll,aticfx64.dll,aticfx32,aticfx32,aticfx32,atiumd64.dll,atidxx64.dll,atidxx64 .dll,atiumdag,atidxx32,atidxx32,atiumdva,atiumd6a.cap,atitmm64.dll
Driver Version 8.732.0.0
INF File oem4.inf (ati2mtag_RV7X section)
Color Planes Not Available
Color Table Entries Not Available
Resolution Not Available
Bits/Pixel Not Available
Memory Address 0xD0000000-0xDFFFFFFF
Memory Address 0xE7000000-0xE700FFFF
I/O Port 0x0000A000-0x0000A0FF
IRQ Channel IRQ 4294967293
Driver c:\windows\system32\drivers\atikmpag.sys (8.14.1.6113, 216.00 KB (221,184 bytes), 5/4/2010 6:23 PM)

Name ATI Radeon HD 4870 X2
PNP Device ID PCI\VEN_1002&DEV_9441&SUBSYS_25421002&REV_00\6&FD6674&0&00200008
Adapter Type ATI display adapter (0x9441), ATI Technologies Inc. compatible
Adapter Description ATI Radeon HD 4870 X2
Adapter RAM 1.00 GB (1,073,741,824 bytes)
Installed Drivers aticfx64.dll,aticfx64.dll,aticfx64.dll,aticfx32,aticfx32,aticfx32,atiumd64.dll,atidxx64.dll,atidxx64 .dll,atiumdag,atidxx32,atidxx32,atiumdva,atiumd6a.cap,atitmm64.dll
Driver Version 8.732.0.0
INF File oem4.inf (ati2mtag_RV7X section)
Color Planes Not Available
Color Table Entries 4294967296
Resolution 1680 x 1050 x 59 hertz
Bits/Pixel 32
Memory Address 0xC0000000-0xCFFFFFFF
Memory Address 0xE5000000-0xE500FFFF
I/O Port 0x00009000-0x000090FF
IRQ Channel IRQ 4294967294
I/O Port 0x000003B0-0x000003BB
I/O Port 0x000003C0-0x000003DF
Memory Address 0xA0000-0xBFFFF
Driver c:\windows\system32\drivers\atikmpag.sys (8.14.1.6113, 216.00 KB (221,184 bytes), 5/4/2010 6:23 PM)

More about : 4870 gpu wont run

May 29, 2010 5:11:06 AM

Try uninstalling all drivers, rebooting comp, then install all drivers up to ATI Catalyst 10.4. If that doesn't work, try benchmarking the cards 1 at a time. If all else fails, RMA it. Hopefully you still have warranty x-x.
May 29, 2010 5:22:28 AM

It doesn't display crossfire in cc. Whats weird is it shows 3 displays yet im running 1 monitor. when I enable a second display I can then see my second gpu in overdrive. I can see temps as well change the settings, although it still wont activate but it does seem to change temps if i enable force maximum performance clocks so I don't think the second gpu is broken.
Related resources
May 29, 2010 5:52:54 AM

A 4870x2 is technically already in "crossfire". Therefore you will not get a "crossfirex tab" appearing in CCC.

If you disabled AI in CCC, this will effectively disable one GPU (although two GPUs will still show in CCC.

In CCC>graphics>information center>graphics hardware, you should have "primary adapter" and "linked adapter".

In CCC>ATI Overdrive>select GPU to configure, it should show 2 GPUz

As far as showing three monitors, one (primary) should be enabled (ie blue) while the others should be "greyed out". Why you have three displays is/was a mystery for me too when I was running this card.

Hope this helps.
May 29, 2010 6:04:09 AM

I added some more information to the top of the page it shows it disabled. Yet when I extend for the second display it says enabled adapter for the second gpu.

Yet I only have 1 monitor lol.. so I am confused
May 30, 2010 6:09:01 AM



(Update)

Someone stated on another forum that each gpu is reading a different pci number

x8 and x2 pci could that be the problem?
May 30, 2010 1:48:39 PM

any ideas?
May 31, 2010 5:45:20 AM

Quote:
Someone stated on another forum that each gpu is reading a different pci number x8 and x2 pci could that be the problem?/quote]

I don't think this is correct.

Both GPUs are on a single pcb so it can only be installed in a single PCIe slot.

Also, in 2D, only a single GPU will be used. In 3D, depending on the application, the 2nd GPU will be used.

As I mentioned previously :

A 4870x2 is technically already in "crossfire". Therefore you will not get a "crossfirex tab" appearing in CCC.

If you disabled AI in CCC, this will effectively disable one GPU (although two GPUs will still show in CCC.

In CCC>graphics>information center>graphics hardware, you should have "primary adapter" and "linked adapter".

In CCC>ATI Overdrive>select GPU to configure, it should show 2 GPUz

If the above checks out, then I don't think you should worry.
May 31, 2010 2:50:13 PM

What he was thinking was the physical and logic address of each gpu. This is one of a few known problems with some X2 cards being unable to enable crossfire but either wise still functional. This is due to the pci-e switch and some time a rare short with in the pcp breaking the link between the two gpus. I suggest you try different drivers and if possible a different slot prior to RMA for a replacement. Crossfire has to be enabled in order to function, they are not like the 3dfx voodoo series ware sli was enabled regardless for the exception of a few cards.
May 31, 2010 6:30:54 PM

You should be seeing both cores as individual display adapters. GPUz should show crossfire x as enabled. Crossfire will be enabled even in 2D mode but the second core won't do anything.

Make sure you have Catalyst AI set to standard or Advanced because disabling catalyst AI will disable crossfire.



Make sure CCC is reading the second core. If it doesn't read, you may have to RMA the card or flash the second core BIOS.

!