Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Please help!

Last response: in CPUs
Share
December 23, 2010 6:41:35 PM

why is my p7p55d-e not working?
i have just made a pc (i fail) and well i have **** luck........ when it came to booting it all i got was..... nothing..... all fans came on. cpu & case. please some one help!


ps user guide is s**t!

there s a red led under the cpu

also the case led light up/ lode and othere :S

More about : question

December 23, 2010 7:10:00 PM

please explain your problem
a c 126 à CPUs
December 23, 2010 7:16:06 PM

Have you checked the memory? I know I built a Core i5 machine for a guy with 4GB of DDR3 (2 2GB sticks) and for some reason it would do that exact same thing when I had the DIMMs in the first slot of the channels.

I then moved them to the secon slot of each channel and it worked great. Installed Windows 7 in less than 30 minutes.
Related resources
December 23, 2010 7:28:58 PM

razychowdhury said:
please explain your problem


when i boot it up i get nothing no beep. all the lights are on. all fans are on.



i have just seen there is a green light on the motherboard (boot device)


i get power light on casethe and the full lode light.......
a c 126 à CPUs
December 23, 2010 9:51:33 PM

So I was doing a little looking around on the mobo and after looking at it on Newegg, its the exact mobo that I built a clients PC with.

As I said before, you want to put the memory in the second set of slots (the blue ones) and then try turning it on.

For some reason it doesn't like the black slots unless its using all 4. In facy, looking at your mobos QVL list for memory shows that the blue slots are going to be more compatable.

So try the memory in only the blue slots.
December 24, 2010 4:06:11 AM

Is Your Monitor Showing Any Display... Anything or all time the pc is running but monitor showing nothing.. classify your pc config full.
a c 172 à CPUs
December 24, 2010 4:49:06 AM

Work through our standard checklist and troubleshooting thread:
http://www.tomshardware.com/forum/261145-31-read-postin...
I mean work through, not just read over it. We spent a lot of time on this. It should find most of the problems.

If not, continue.

I have tested the following beep patterns on Gigabyte, eVGA, and ECS motherboards. Other BIOS' may be different.

Breadboard - that will help isolate any kind of case problem you might have.
http://www.tomshardware.com/forum/262730-31-breadboardi...

Breadboard with just motherboard, CPU & HSF, case speaker, and PSU.

Make sure you plug the CPU power cable in. The system will not boot without it.

I always breadboard a new build. It takes only a few minutes, and you know you are putting good parts in the case once you are finished.

You can turn on the PC by momentarily shorting the two pins that the case power switch goes to. You should hear a series of long, single beeps indicating memory problems. Silence indicates a problem with (in most likely order) the PSU, motherboard, or CPU. Remember, at this time, you do not have a graphics card installed so the load on your PSU will be reduced.

If no beeps:
Running fans and drives and motherboard LED's do not necessarily indicate a good PSU. In the absence of a single short beep, they also do not indicate that the system is booting.

At this point, you can sort of check the PSU. Try to borrow a known good PSU of around 550 - 600 watts. That will power just about any system with a single GPU. If you cannot do that, use a DMM to measure the voltages. Measure between the colored wires and either chassis ground or the black wires. Yellow wires should be 12 volts. Red wires: +5 volts, orange wires: +3.3 volts, blue wire : -12 volts, violet wire: 5 volts always on. Tolerances are +/- 5% except for the -12 volts which is +/- 10%.

The gray wire is really important. It should go from 0 to +5 volts when you turn the PSU on with the case switch. CPU needs this signal to boot.

You can turn on the PSU by completely disconnecting the PSU and using a paperclip or jumper wire to short the green wire to one of the neighboring black wires.
http://www.youtube.com/watch?v=5FWXgQSokF4&feature=yout...

A way that might be easier is to use the main power plug. Working from the back of the plug where the wires come out, use a bare paperclip to short between the green wire and one of the neighboring black wires. That will do the same thing with an installed PSU. It is also an easy way to bypass a questionable case power switch.

This checks the PSU under no load conditions, so it is not completely reliable. But if it can not pass this, it is dead. Then repeat the checks with the PSU plugged into the computer to put a load on the PSU.

If the system beeps:
If it looks like the PSU is good, install a memory stick. Boot. Beep pattern should change to one long and several short beeps indicating a missing graphics card.

Silence or long single beeps indicate a problem with the memory.

Insert the video card and connect any necessary PCIe power connectors. Boot. At this point, the system should POST successfully (a single short beep). Notice that you do not need keyboard, mouse, monitor, or drives to successfully POST.
At this point, if the system doesn't work, it's either the video card or an inadequate PSU. Or rarely - the motherboard's PCIe interface.

Now start connecting the rest of the devices starting with the monitor, then keyboard and mouse, then the rest of the devices, testing after each step. It's possible that you can pass the POST with a defective video card. The POST routines can only check the video interface. It cannot check the internal parts of the video card.
December 24, 2010 9:54:53 AM

Quote:
Sounds like the cpu. Do you get any video? If not its the cpu. Its either busted or need to be reseated



i have tryed reseating it...... so is it busted?
December 24, 2010 9:55:32 AM

jimmysmitty said:
So I was doing a little looking around on the mobo and after looking at it on Newegg, its the exact mobo that I built a clients PC with.

As I said before, you want to put the memory in the second set of slots (the blue ones) and then try turning it on.

For some reason it doesn't like the black slots unless its using all 4. In facy, looking at your mobos QVL list for memory shows that the blue slots are going to be more compatable.

So try the memory in only the blue slots.



set ram in blue..
December 24, 2010 12:18:35 PM

Quote:
no video its the cpu unplug everything just put in one ram stick. try it. if still dead check the cpu


i think its the cpu :( ...... i am going to take it to a shop to get it looked at. thanks for the help
!