Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

SSD OPTIMISATION ISSUE

Last response: in Storage
Share
January 21, 2013 3:51:07 PM

Hello,

I just bought a Corsair Force GS 180 gb internal hard drive I installed windows 8 in it and made it a primary drive and then when I run ATTO on it its read and write speeds are way less then Corsair claims. The read speed is reaching upto 296 mb/s and write speed upto 390 mb/s after I enabled and disabled the write caching on my SSD oh and all the connections are cool Sata 3 cable and all that is correct. Any suggestions to increase the speed kindly reply.

More about : ssd optimisation issue

Best solution

January 21, 2013 3:56:02 PM

check this out


http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-performance-twe...

also make sure you are in AHCI mode in bios
Share
a c 539 G Storage
January 21, 2013 4:12:24 PM

What is your motherboard model?
m
0
l
Related resources
January 22, 2013 4:32:18 PM

its ASUS M5A97 and iam sorry i actually forgot to enable the AHCI feature on my mother board before installing my windows 8 pro genuine :pfff:  i think thats what bothering me so much :( 
m
0
l
January 22, 2013 4:32:41 PM

Best answer selected by arjunratnadev.
m
0
l
January 23, 2013 1:43:34 PM

thank you very much Mr. Kenny3105 your reply was very helpful and i just found out :ouch:  that i forgot to switch my SATA configuration to AHCI mode, oh :pfff:  i am so sorry for myself now i cant even switch back my windows 8 from IDE to AHCI becoz i guess that windows 8 is new and i may not find the necessary drivers online or from microsoft, :??:  but i did find a fix it software to revert windows 7 from IDE mode to AHCI but donno if the same works for my genuine windows 8 oh i am soooo screwd up :heink:  i donno what to do i just recently installed many apps but i guess i would have to make a fresh install :cry: 
m
0
l
January 24, 2013 10:52:20 AM

sorry nukemaster the link superuser did not give me direct answer or i did not understand it properly :ange:  i mean it said to change some hkey command in user control and do something which was for vista that might not work on windows 8 and there was another suggestion which would make me continuously change some command on evey boot but i guess just to make sure its safe i think i have no other way, i would have to reinstall it with AHCI mode, well if you can try please find something that would work perferctly the there should be a definite method for it :sarcastic: 
m
0
l
a c 157 G Storage
January 24, 2013 1:57:31 PM

I believe it was the StartOverride part that I had used. It was when some of the early Win8 previews came out.

I will see if I can check it out again on my Win8 load.
m
0
l
January 26, 2013 5:20:44 AM

Thank you Kenny and all of you guys although I had to :??:  reinstall my windows 8 on AHCI mode now the write speed is topping :sol:  at 465 MB/s and Read speed of upto 506 MB/s which is upto the mark thank you everyone for your help :hello: 
m
0
l
!