Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Error: Previous Overclock Had Failed

Last response: in Motherboards
Share
November 11, 2011 6:33:11 AM

I have recently begun having boot problems on my gaming PC. Sometimes the system will enter an infinite boot loop when starting, and sometimes I recieve an error message at POST that states "The Previous Overclock Has Failed, and system will restore to its default setting".

I have never overclocked my motherboard, nor any of the components of my computer.

This is causing me quite a bit of consternation, as I have not the money to buy any new hardware, if that's the cause of the issue. Any help would be greatly appreciated.

Motherboard: MSI P43-C51 LGA775
CPU: E7200 Wolfram Core2 Duo
Video Card: ATI RadeonHD 4870
a b V Motherboard
November 11, 2011 6:38:40 AM

Did you reset to default settings and boot?
November 11, 2011 6:41:19 AM

It's been a persistent problem for a couple of days now.

I've tried setting the BIOS to both the "Optimized Default" and the "Fail-Safe Default" without noticeable effect.
Related resources
a b V Motherboard
November 11, 2011 6:54:06 AM

Could be because of inadequate power supply... What is your PSU?
November 11, 2011 7:42:05 AM

I have an Antec earthwatts EA500 500 watt Power Supply. It's been fine since I bought it almost a year ago.
November 11, 2011 3:58:06 PM

The system doesn't seem to show any instability once it's actually booted up. The only problems seem to be during the startup process itself.
November 22, 2011 6:12:47 AM

I finally diagnosed the problem: one of the RAM slots on the motherboard has gone bad. Just one more reason to set money aside for a new rig.

Thanks much for the attempts to help!
!