Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

After install FX-4100 DDR1600 RAM only running 1,333mhz

Last response: in Memory
Share
November 17, 2011 3:30:04 PM

My system:
RAM: Corsair Vengeance DDR1600 2X4GB
MOBO: Gigabyte 990FX-UD3
CPU: FX-4100


I just bought and installed an FX-4100 last night. The CPU works great. But my RAM automatically set to DDR1333. I changed the multiplier to bring the RAM up to 1600MHZ but it won't boot. And then it pops an error at the POST screen that my overclock attempt had failed. So I tried bumping voltage up to 1.6 just to see, and I still get the same result. The weird thing is, that when I had my Phenom ii X4 810 in the same board with the same RAM, it would run 1600MHZ not problem.

Help!
a b } Memory
a b à CPUs
November 17, 2011 3:39:32 PM

You cant just manually change it from 1333 to 1600???

Not sure why your raising multipliers and voltage....



m
0
l
November 17, 2011 3:44:55 PM

I did manually change it. When set to DDR1600 is crashes at post screen. I bumped up the voltage, just to see if it would help.
m
0
l
Related resources
November 17, 2011 4:16:06 PM

Woops, I should be more descriptive. I tried setting it to DDR1600. When that didn't work, bumped the multiplier up one to bring it to 1600MHZ. Both ways didn't work. I don't understand why it would go 1600MHZ before and now with a better CPU it won't...
m
0
l
a b } Memory
a b à CPUs
November 17, 2011 9:19:36 PM

Are you checking the bios timings, speed and voltage according to the sticker on the ram? Cas9 1600 is not going to run 1600 at Cas7. Check make sure all the bios settings are correct.
m
0
l
November 17, 2011 9:32:05 PM

I jumped in BIOS to confirm settings. AUTO said it was setting it to 9-9-9-24 which is correct. I turned AUTO off and confirmed settings. Boots up at 1600Mhz now no problem :)  What was throwing me off is when I had my Phenom ii X4 810 I didn't have that issue. Oh well, working great now.
m
0
l
November 17, 2011 9:32:22 PM

Best answer selected by Full_Out.
m
0
l
December 9, 2011 10:14:36 AM

It also works to me:

MOBO: Gigabyte GB-990FX-UD7
CPU: AMD FX 8120
MEM: CMZ16GX3M4W1600C9

Remember to set the manual timing to SPD 1T-9-9-9-24-34.

Thanks!
m
0
l
December 9, 2011 3:53:21 PM

I have EXACTLY the same problem with my Vengeance and my Asus CH V. Was going to post a thread regarding this but you already helped me. :) 

Thanks.
m
0
l
March 23, 2013 7:18:24 AM

bro ypu know what is the basic requirement foR FX series
General Features
Type Desktop
Socket Type AM3+
Architecture 64-bit
Turbo Boost Yes
Virtualisation Yes
Model ID FX4100
General
Number of Cores 4 Cores
Speed 3.6 GHz with Maximum Turbo Speed of3.8 GHz
Cache Memory 128 KB (L1), 4096 KB (L2), 8192 KB (L3)
Maximum Thermal Design Power [TDP] 95 W
Manufacturing Process 32 nm
Memory
Memory Type Supported DDR3-1866 MHZ
Maximum Memory Bandwidth 21 GB/s
Graphics
Integrated Graphics Yes
Base Frequency 3600 MHz
1) any am3+ socket motherboard i recomand gigabyte GA-880GM-D2H
2)DDR3 RAM (look at the bolded part)
3) YOUR RAM SHOULD BE 1866 MHZ BECAUSE FX SERIES ONLY WORKS GREAT WHEN YOU USE THE 1866MHZ RAM THAT MAY BE G SKULL RIP JAWS OR
CORSAIR VENGEANCE RAM
I USED WIT RIP JWAS 1866 MHZ RAM (1 X 4GB) OWSOME SPEED WIT GREAT GAMING EXPERIENCE
m
0
l
July 19, 2013 3:42:13 PM

full_out said:
Woops, I should be more descriptive. I tried setting it to DDR1600. When that didn't work, bumped the multiplier up one to bring it to 1600MHZ. Both ways didn't work. I don't understand why it would go 1600MHZ before and now with a better CPU it won't...


i have the same problem with an fx8350 it fails to boot on 1600. I can set the memory to 1600 if i use a phenom 965 and it boots ok
m
0
l
!