Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Very Slow Boot Up

Last response: in Systems
Share
December 29, 2010 10:05:26 PM

Keep in mind I haven't changed any hardware recently, and this problem started happening lately.

Issue: After turning on my PC, I can see fans spinning and LEDs on so its obviously being powered up. But the fans and LEDs stop after a few seconds and then start back up after a few seconds. Sometimes it takes up to 20 minutes for it to finally turn on, sometimes only 5 minutes.

Specs:

- Motherboard: EVGA P55 SLI
- CPU: Intel i5 750 @ 2.66 GHz
- GPU: Nvidia 8800 GT 512 MB
- RAM: G.Skill DDR3 2 x 2 GB (4 GB)
- PSU: OCZ Game X Stream 600 W
- HDD: Seagate 500 GB 32 MB Cache 7200 RPM
- OS: Windows 7 Home Premium 64 Bit (Student Edition)

HELP. Thanks.

More about : slow boot

a b B Homebuilt system
December 29, 2010 11:03:50 PM

First prime suspect would be the PSU....(even PSUs from Antec, OCZ, etc, are known to fail occasionally)

Next possible culprits, although less likely....MB or even GPU excessively loading down the PSU
m
0
l
December 30, 2010 7:04:11 AM

Thanks for the response.

But I still need help on how to fix the problem.
m
0
l
Related resources
December 30, 2010 11:08:27 AM

Your system drive is most likely dying. Get a new one, install Windows on it and see if the problem persists.
m
0
l
January 12, 2011 5:50:20 AM

Still having the same problem. And its very annoying.

I even put a working hard drive from another PC in there and it did not boot up. So its clearly not the HDD at all.

Anyone have any ideas?
m
0
l
a b B Homebuilt system
January 13, 2011 12:56:28 AM

did you try the PSU as mentioned earlier?
m
0
l
!