Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

PSU or Mobo Problem?

Last response: in Components
Share
April 2, 2011 3:43:58 AM

Here are my specs of my build. All these parts are less than 3 weeks old and bought from newegg

AMD Phenom II 955 BE Overclocked to 3.6ghz
G.Skill Ripjaws 1600 DDR3 4gb (2x2gb) ram
Seagate 7200rpm 1TB HDD
XFX Radeon 5770
Gigabyte GIGABYTE GA-880GMA-UD2H AM3
PSU- RAIDMAX HYBRID 2 RX-630SS 630W ATX12V V2.2/ EPS12V

So heres whats happening, the PC was running completely fine, ran stability tests etc on it right after building it and after i OC'd it too.
Due to funds I had to wait before I got my GFX card.
So today(3 weeks after the build), I installed the XFX card in, powered it on and I didnt get a display signal at all. Also I used to hear 1 beep when it turned on but I dont hear it anymore also. I can hear the HDD spinning. And the fans are running too. the XFX fan is running what sounds to be like its max speed. I took out the card and tried it with the On Board graphics HDMI, still nothing. DVI nothing and VGA nothing.
Also a problem is that after I turn it on, it wont turn off. I hold the power button down for a long time and it still stays on. I have to turn it off by the rocker switch on the back.

So I was wondering if you think I should replace the Mobo or PSU? or if you think its another problem.
Thanks

More about : psu mobo problem

a b ) Power supply
April 2, 2011 4:34:51 AM

Have you cleared your CMOS?
m
0
l
April 2, 2011 4:54:29 AM

Cleared the CMOS, and just got a friends old 650w BFG PSU to power it, and still the same problem. so I'm assuming the Mobo?
m
0
l
Related resources
a c 144 ) Power supply
April 2, 2011 3:33:26 PM

Before you replace the motherboard, you need to do some testing to, as much as possible, verify that the motherboard is indeed at fault.

Work systematically through our standard checklist and troubleshooting thread:
http://www.tomshardware.com/forum/261145-31-read-postin...
I mean work through, not just read over it. We spent a lot of time on this. It should find most of the problems.

If not, continue.
The following is an expansion of my troubleshooting tips in the breadboarding link in the "Cannot boot" thread.

I have tested the following beep patterns on Gigabyte, eVGA, and ECS motherboards. Other BIOS' may be different, but they all use a single short beep for a successful POST.

Breadboard - that will help isolate any kind of case problem you might have.
http://www.tomshardware.com/forum/262730-31-breadboardi...

Breadboard with just motherboard, CPU & HSF, case speaker, and PSU.

Make sure you plug the CPU power cable in. The system will not boot without it.

I always breadboard a new build. It takes only a few minutes, and you know you are putting good parts in the case once you are finished.

You can turn on the PC by momentarily shorting the two pins that the case power switch goes to. You should hear a series of long, single beeps indicating memory problems. Silence indicates a problem with (in most likely order) the PSU, motherboard, or CPU. Remember, at this time, you do not have a graphics card installed so the load on your PSU will be reduced.

If no beeps:
Running fans and drives and motherboard LED's do not necessarily indicate a good PSU. In the absence of a single short beep, they also do not indicate that the system is booting.

At this point, you can sort of check the PSU. Try to borrow a known good PSU of around 550 - 600 watts. That will power just about any system with a single GPU. If you cannot do that, use a DMM to measure the voltages. Measure between the colored wires and either chassis ground or the black wires. Yellow wires should be 12 volts. Red wires: +5 volts, orange wires: +3.3 volts, blue wire : -12 volts, violet wire: 5 volts always on. Tolerances are +/- 5% except for the -12 volts which is +/- 10%. If you have a white wire (many modern PSU's do not), it should be -5 volts.

The gray wire is really important. It should go from 0 to +5 volts when you turn the PSU on with the case switch. CPU needs this signal to boot.

You can turn on the PSU by completely disconnecting the PSU and using a paperclip or jumper wire to short the green wire to one of the neighboring black wires.
http://www.youtube.com/watch?v=5FWXgQSokF4&feature=yout...

A way that might be easier is to use the main power plug. Working from the back of the plug where the wires come out, use a bare paperclip to short between the green wire and one of the neighboring black wires. That will do the same thing with an installed PSU. It is also an easy way to bypass a questionable case power switch.

This checks the PSU under no load conditions, so it is not completely reliable. But if it can not pass this, it is dead. Then repeat the checks with the PSU plugged into the computer to put a load on the PSU.

If the system beeps:
If it looks like the PSU is good, install a memory stick. Boot. Beep pattern should change to one long and several short beeps indicating a missing graphics card.

Silence, long single beeps, or series of short beeps indicate a problem with the memory. If you get short beeps verify that the memory is in the appropriate motherboard slots.

Insert the video card and connect any necessary PCIe power connectors. Boot. At this point, the system should POST successfully (a single short beep). Notice that you do not need keyboard, mouse, monitor, or drives to successfully POST.
At this point, if the system doesn't work, it's either the video card or an inadequate PSU. Or rarely - the motherboard's PCIe interface.

Now start connecting the rest of the devices starting with the monitor, then keyboard and mouse, then the rest of the devices, testing after each step. It's possible that you can pass the POST with a defective video card. The POST routines can only check the video interface. It cannot check the internal parts of the video card.
m
0
l
!