Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Screen not responding, dead motherboard?

Last response: in Systems
Share
February 5, 2011 6:26:07 AM

So when I turn on the computer, the screen does not respond, and I see nothing throughout the whole process. The light just flashes on and off.


what I've tried:
*Swapped out video cards, same problem, fan runs on the one with direct power from the PSU, but doesn't with the one that gets power from the PCIe slot, so i was thinking the slot(s) could be dead.
*Tried both PCIe slots, both cards had an unresponsive monitor.
*Swapped RAM out, tried single sticks of each.
*PSU eliminated, because it worked with the computer <1 month ago. And because the motherboard, case and CPU fans are running.
*Tried unplugging SATA devices, still same problem.


So my conclusion is dead PCIe ports, or whatever controls them.
What do you think? Anything else you would try?


SPECS: 500W PSU; Gigabyte EP45-UD3P, 4GB RAM, Not sure which GPU, but its a low power usage, takes power from the PCIe slot, know its an ATI Radeon.
a c 122 B Homebuilt system
February 5, 2011 2:22:57 PM

Just because a power supply worked a month ago does not mean that it is working now.

What kind of PSU - not just the wattage, but what brand?

Work systematically through our standard checklist and troubleshooting thread:
http://www.tomshardware.com/forum/261145-31-read-postin...
I mean work through, not just read over it. We spent a lot of time on this. It should find most of the problems.

If not, continue.

I have tested the following beep patterns on Gigabyte, eVGA, and ECS motherboards. Other BIOS' may be different, but they all use a single short beep for a successful POST.

Breadboard - that will help isolate any kind of case problem you might have.
http://www.tomshardware.com/forum/262730-31-breadboardi...

Breadboard with just motherboard, CPU & HSF, case speaker, and PSU.

Make sure you plug the CPU power cable in. The system will not boot without it.

I always breadboard a new build. It takes only a few minutes, and you know you are putting good parts in the case once you are finished.

You can turn on the PC by momentarily shorting the two pins that the case power switch goes to. You should hear a series of long, single beeps indicating memory problems. Silence indicates a problem with (in most likely order) the PSU, motherboard, or CPU. Remember, at this time, you do not have a graphics card installed so the load on your PSU will be reduced.

If no beeps:
Running fans and drives and motherboard LED's do not necessarily indicate a good PSU. In the absence of a single short beep, they also do not indicate that the system is booting.

At this point, you can sort of check the PSU. Try to borrow a known good PSU of around 550 - 600 watts. That will power just about any system with a single GPU. If you cannot do that, use a DMM to measure the voltages. Measure between the colored wires and either chassis ground or the black wires. Yellow wires should be 12 volts. Red wires: +5 volts, orange wires: +3.3 volts, blue wire : -12 volts, violet wire: 5 volts always on. Tolerances are +/- 5% except for the -12 volts which is +/- 10%.

The gray wire is really important. It should go from 0 to +5 volts when you turn the PSU on with the case switch. CPU needs this signal to boot.

You can turn on the PSU by completely disconnecting the PSU and using a paperclip or jumper wire to short the green wire to one of the neighboring black wires.
http://www.youtube.com/watch?v=5FWXgQSokF4&feature=yout...

A way that might be easier is to use the main power plug. Working from the back of the plug where the wires come out, use a bare paperclip to short between the green wire and one of the neighboring black wires. That will do the same thing with an installed PSU. It is also an easy way to bypass a questionable case power switch.

This checks the PSU under no load conditions, so it is not completely reliable. But if it can not pass this, it is dead. Then repeat the checks with the PSU plugged into the computer to put a load on the PSU.

If the system beeps:
If it looks like the PSU is good, install a memory stick. Boot. Beep pattern should change to one long and several short beeps indicating a missing graphics card.

Silence, long single beeps, or series of short beeps indicate a problem with the memory. If you get short beeps verify that the memory is in the appropriate motherboard slots.

Insert the video card and connect any necessary PCIe power connectors. Boot. At this point, the system should POST successfully (a single short beep). Notice that you do not need keyboard, mouse, monitor, or drives to successfully POST.
At this point, if the system doesn't work, it's either the video card or an inadequate PSU. Or rarely - the motherboard's PCIe interface.

Now start connecting the rest of the devices starting with the monitor, then keyboard and mouse, then the rest of the devices, testing after each step. It's possible that you can pass the POST with a defective video card. The POST routines can only check the video interface. It cannot check the internal parts of the video card.
m
0
l
February 5, 2011 3:47:53 PM

Tried with a different PSU, still no display, but fan worked in 2nd port, tried 1st port, fan didnt work, no display, put back to 2nd, fan doesnt work, no display. This *** is confusing, thats why I think its the mobo, because PSU didnt really make a difference. Also the card works in other computers.
m
0
l
Related resources
February 6, 2011 6:46:51 PM

bump
m
0
l
a b B Homebuilt system
February 7, 2011 6:12:19 PM

Did you even read JSC's response?

Go through the threads linked and answer the questions asked.
m
0
l
February 8, 2011 1:29:39 AM

I had a foxconn destroyer motherboard with 2 Gtx 275s in sli and had the same issue Rma'd the board and dident have any problems with it after the Rma.
m
0
l
!