Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Low 5970 performance

Last response: in Graphics & Displays
Share
December 30, 2010 4:53:55 AM

Hey guys my 5970 is running really low it seems like. fps in cod4 is 50-60 avg and 91 max?

vista 64bit.
ddr2 1066 running at 400 mhz 4 gz
callisto 555 am3
750 corsair psu
Asrock 780gxh/128
Sapphire 5970 hemlock

Clock settings at stock 725/1000

More about : low 5970 performance

December 30, 2010 4:55:26 AM

I can't really comment on the 50-60, but I know in black ops it has a 91 fps cap, and you have to go edit a config file to change that. since 91 is a random number for this not to be the case with COD4, I'd assume that it's the same.
December 30, 2010 5:10:08 AM

maybe you only have one core running, or your ddr2 RAM is a bit too slow @ 400mHz...
Related resources
a b U Graphics card
December 30, 2010 4:35:19 PM

Scanlia said:
maybe you only have one core running, or your ddr2 RAM is a bit too slow @ 400mHz...


He has him memory at DDR2-800 (400mhz x 2 (DDR2)= 800mhz. Going to 533 really isn't going to do anything.
December 31, 2010 2:14:09 AM

Scanlia said:
maybe you only have one core running, or your ddr2 RAM is a bit too slow @ 400mHz...

Thanks for the replies, I think you could be right processor is unlocked with 4 cores, but my mobo's bios is confusing the hell out of me with acc | it seems to unlock and post only with certain parameters. I'm not sure what core control is but it could be set to one core, Also did a test with it as standard but still same fps

I have a suspicion it's the vista I am using is not unlocked, maybe dx drivers or catalyst might be fighting lack of sp2.
January 5, 2011 9:03:21 PM

Changed up some things

-win-7 32bit
-amd x4 970

Vantage came out to 11,300 area on 1280x1024 performance test or whatever the standard trial settings are

Mw2 is now 83 fps avg.
Civ5 is 35-40 but still lagging when zooming in and out.
a c 125 U Graphics card
January 5, 2011 9:26:45 PM

You download the Crossfire Application Profiles when you do driver updates from AMD right? If not that could definitely cause an issue. You might also be forcing through extra settings in Catalyst like SSAA for example which obviously could bog down performance.
January 7, 2011 4:15:43 AM

Didn't know 5970 needed a crossfire profile for one card, all settings are set to software. My moboard just went out too, more changes in the house of flies:

Crosshair IV Formula
Corsair Vengeance 88824 2x4gb sticks.
a c 216 U Graphics card
January 7, 2011 4:46:57 AM

5970 is a crossfire card. Granted, the two GPU's are on a single card, but it must utilize the GPU's in a way to give you benefit and it does this the same way any other crossfire setup does.
a c 125 U Graphics card
January 7, 2011 1:56:31 PM

happybeats said:
Didn't know 5970 needed a crossfire profile for one card, all settings are set to software. My moboard just went out too, more changes in the house of flies:

Crosshair IV Formula
Corsair Vengeance 88824 2x4gb sticks.


Ouch how did that happen?
a b U Graphics card
January 7, 2011 2:04:23 PM

another case of activated vsync?
a c 216 U Graphics card
January 7, 2011 3:08:46 PM

wh3resmycar said:
another case of activated vsync?


With max FPS of 91, I highly doubt it.
January 7, 2011 9:11:49 PM

Well.....I dunno Im thinking I set the fsb too high, it would not post at all even after resetting the battery leaving it unplugged for an hour then coming back, switched out almost every part and psu too, everything seems fine that was moved over.

Where would I find a crossfire profile for 5970, amd.com? Also I've had some screen tearing in mafia2 but all cases of it are gone. Only seemed to happen while overclocking on the other board. I used ATI overclock utility from catalyst so i'm hesitant to rma it to sapphire since I hear they charge a ransom for an overclocked card. They are requesting I send it in.
January 7, 2011 10:39:08 PM

k latest update everything online brand new driver install with CFx profiles installed 970 at 3.9ghz and memory 4gb 99924 running at 1440 - 1920x1080:

bfbc2= 50-60 fps with 112 facing a wall
Empire Total War= 50-60
modernwarfare2= 80-90 still

a c 125 U Graphics card
January 7, 2011 10:42:39 PM

Those are pretty good framerates... maybe they could be higher but, not like you'd notice over 60
a c 216 U Graphics card
January 7, 2011 10:44:44 PM

Have you checked to make sure CrossfireX is enabled? You can check with GPU-Z or on the CrossfireX tab of CCC.
January 7, 2011 11:37:52 PM

it's the principal plus when other games come out I don't wanna rock a 5870.
a c 216 U Graphics card
January 7, 2011 11:47:27 PM

happybeats said:
it's the principal plus when other games come out I don't wanna rock a 5870.


Like I asked before, have you check to make sure CrossfireX is showing to be enabled. Otherwise you are running a 5870 at lower clocks.
January 8, 2011 12:32:16 AM

Sorry, replied to soon didn't see the post, Ya the Xfire is logo-ed in the upper right hand corner. Looks like fraps is low on multiplayer but not on singleplayer, just did the pit on moderwarfar2 came out around 112-125 frams :o  civ is still runnin slow kinda retarded if you ask me. maybe its my memory timings? zoom in and out is snail
a c 216 U Graphics card
January 8, 2011 12:51:45 AM

Civ 5 is a vary demanding game at times and multiplayer is often poor on FPS. Is it possible things are working as they should? Although that Vantage score didn't look right.
a c 216 U Graphics card
January 8, 2011 3:35:01 AM

Quote:
most likely but demanding? I figured ddr3 4x phenom 3.9 ghz with 5970 shoulda bitchslapped demanding! I'm downloading unengine Heaven and some other stuff for an update soon


I guess it depends on what FPS you expected.

http://www.anandtech.com/show/3987/amds-radeon-6870-685...

That's showing 50 FPS with 5870's in CF, which is just a little ahead of what you have.
March 1, 2011 11:01:44 PM

OK so I narrowed down the problem with flickering in bfbc2 its an issue with windows 7 64 bit. Also the lockups where my processor not getting enough juice but now Its stable

http://www.hardwareheaven.com/reviews/1062/pg10/nvidia-...
A link to show 5970 performance in civ 5 being 88 min fps

GPUZ shows crossfire x disabled on the first selection and enabled on the second selection





Uningine heaven x4 AA afx16 1920x1080 scores came out to 41 fps and today they are at 37 no settings changed.


I read here:
http://www.overclockersclub.com/reviews/sapphire_toxic_...

that the stock for my sapphire 5970 should run 51 fps on stock I have oc to 825c and 1250 memory but the frames remain at 34-41fps
on their website the setup they used was an I7 set to 3.2 im wondering if my x4 970 is creating a bottleneck at 4.0ghz. I use dominator vengeans 88824 their timings are 7.7.7.24 on 12800.

Furmark revenge of the furry donut vs 1.9:
Running fullscreen with regular bench settings giving me a score of 5103 and on their score chart im scoring roughly around where a single 4870 would score

With gpuz ran with furmark it says my cores are drawing hardly more than 50w a peice

Also most games run but with alot of stuttering also uningine stutters often or shakes a bit. This is after I formatted and reinstalled windows 7 64 bit with minimum drivers and catalyst 11.2 fresh install. Im out of ideas besides RMA or cpu bottleneck.

Im going to RMA as long as Msi afterburn hasn't void warranty.
!