Sign-in / Sign-up
Your question
Solved

XFX HD5870 Too Hot!

Tags:
  • Graphics Cards
  • Graphics
Last response: in Graphics Cards
January 1, 2011 12:24:26 AM

Hi I just had a quick question.

According to HWMonitor, my XFX HD5870 is idling @67C and from my brief research on the interwebs, this is too high. I haven't overclocked at all, everything is stock. What is the cause for this high temp and how can I fix it? It's fan seems to be rotating at max speed, and it is quite loud.

Please help!

Thanks,

~Firenze

More about : xfx hd5870 hot

a c 1647 U Graphics card
January 1, 2011 12:27:40 AM

What are the load temps?
m
0
l
January 1, 2011 12:42:05 AM

While playing BF:BC2 the temps stayed the same at around 67C...So I guess I'm wondering why the GPU is going all out when it doesn't need too..

Sorry I'm not good with the technical mumbo jumbo...

Anything I can do??

Also, according to MSI Afterburner the GPU Usage is at ~73%, this is when I'm not playing any games, just internet.

MSI Afterburner also reports that the fan is running at 63% (this is during idle, with the above GPU usage ^^)

Also: Core clock is 855 and Memory is 1200

Thanks

~Firenze
m
0
l
Related resources
Can't find your answer ? Ask !

Best solution

a c 1647 U Graphics card
January 1, 2011 12:55:58 AM

On the internet the GPU usage should not be at 73% it is in 2d and should be throttled down. If the temp stays at 67° under load points to a software glitch in the monitoring software and I would not take those readings seriously (idle or load)
Share
January 1, 2011 1:09:57 AM

MSI Afterburner and HWMonitor both say it's ~68C idle....I don't think it is a software issue.

But either way my fan is really loud for the GPU, what should I do??
m
0
l
January 1, 2011 1:14:51 AM

Hahahaha! I simply restarted my computer and now HWMonitor is saying my GPU temps (idle) are 37C...

Woot! Thanks for you help ! :bounce: 

~Firenze
m
0
l
a c 1647 U Graphics card
January 1, 2011 1:17:58 AM

Hang on, you just installed the card?
By the way 37C is a nice idle temp.
m
0
l
January 1, 2011 1:23:19 AM

No, no, I installed the card a few months ago. I'll update/reinstall drivers.
m
0
l
January 1, 2011 1:31:56 AM

Running the FurMark GPU test, the load temps were ~75C. Is that an okay temperature?

Again, thanks for your help!

~Firenze
m
0
l
a c 1647 U Graphics card
January 1, 2011 2:13:45 AM

Yes that is fine, it would even be fine in normal use. (gaming)
m
0
l
a b U Graphics card
January 1, 2011 2:14:08 AM

Way too high, should be at around 65 load temp. on FurMark
m
0
l
January 1, 2011 3:30:08 AM

Best answer selected by firenze123.
m
0
l