Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Computer booted up at first, but now doesn't turn on at all

Last response: in Systems
Share
April 9, 2011 8:09:39 PM

New build not booting up.

At first, it appeared as if my computer was fully functioning(fans where working, HDD booted, optical drive opened and closed), but when I connected it to a monitor(I tried three different ones) nothing came up. I then decided to strip the system and put everything back. I then booted up the system again, and it was working for a couple of seconds and then everything turned off. Now when I boot up my computer nothing happens.

Specs

Intel core i7 950
Gigabyte GA-X58A-UD3R
Corsair Vengeance 6GB DDR3 1600 MHz 1.50v 8-8-8-24
CPU cooler-stock
1GB Sapphire HD 6870 Toxic, 4600MHz GDDR5, GPU 970MHz, 1120 Stream Processors
850W Corsair TX850 V2
samsung F3 spinpoint 1TB
Cooler master HAF 922

Steps I've taken:
1. Stripped the system and put everything back in(Think it made it worse)
2. Took out all ram sticks except for one(nothing changed)

More about : computer booted turn

April 11, 2011 7:54:54 AM

bump, someone please help me out!
April 11, 2011 2:06:44 PM

Work systematically through our standard checklist and troubleshooting thread:
http://www.tomshardware.com/forum/261145-31-read-postin...
I mean work through, not just read over it. We spent a lot of time on this. It should find most of the problems.

If not, continue.
The following is an expansion of my troubleshooting tips in the breadboarding link in the "Cannot boot" thread.

I have tested the following beep patterns on Gigabyte, eVGA, and ECS motherboards. Other BIOS' may be different, but they all use a single short beep for a successful POST.

Breadboard - that will help isolate any kind of case problem you might have.
http://www.tomshardware.com/forum/262730-31-breadboardi...

Breadboard with just motherboard, CPU & HSF, case speaker, and PSU.

Make sure you plug the CPU power cable in. The system will not boot without it.

I always breadboard a new build. It takes only a few minutes, and you know you are putting good parts in the case once you are finished.

You can turn on the PC by momentarily shorting the two pins that the case power switch goes to. You should hear a series of long, single beeps indicating memory problems. Silence indicates a problem with (in most likely order) the PSU, motherboard, or CPU. Remember, at this time, you do not have a graphics card installed so the load on your PSU will be reduced.

If no beeps:
Running fans and drives and motherboard LED's do not necessarily indicate a good PSU. In the absence of a single short beep, they also do not indicate that the system is booting.

At this point, you can sort of check the PSU. Try to borrow a known good PSU of around 550 - 600 watts. That will power just about any system with a single GPU. If you cannot do that, use a DMM to measure the voltages. Measure between the colored wires and either chassis ground or the black wires. Yellow wires should be 12 volts. Red wires: +5 volts, orange wires: +3.3 volts, blue wire : -12 volts, violet wire: 5 volts always on. Tolerances are +/- 5% except for the -12 volts which is +/- 10%.

The gray wire is really important. It should go from 0 to +5 volts when you turn the PSU on with the case switch. CPU needs this signal to boot.

You can turn on the PSU by completely disconnecting the PSU and using a paperclip or jumper wire to short the green wire to one of the neighboring black wires.
http://www.youtube.com/watch?v=5FWXgQSokF4&feature=yout...

A way that might be easier is to use the main power plug. Working from the back of the plug where the wires come out, use a bare paperclip to short between the green wire and one of the neighboring black wires. That will do the same thing with an installed PSU. It is also an easy way to bypass a questionable case power switch.

This checks the PSU under no load conditions, so it is not completely reliable. But if it can not pass this, it is dead. Then repeat the checks with the PSU plugged into the computer to put a load on the PSU.

If the system beeps:
If it looks like the PSU is good, install a memory stick. Boot. Beep pattern should change to one long and several short beeps indicating a missing graphics card.

Silence, long single beeps, or series of short beeps indicate a problem with the memory. If you get short beeps verify that the memory is in the appropriate motherboard slots.

Insert the video card and connect any necessary PCIe power connectors. Boot. At this point, the system should POST successfully (a single short beep). Notice that you do not need keyboard, mouse, monitor, or drives to successfully POST.
At this point, if the system doesn't work, it's either the video card or an inadequate PSU. Or rarely - the motherboard's PCIe interface.

Now start connecting the rest of the devices starting with the monitor, then keyboard and mouse, then the rest of the devices, testing after each step. It's possible that you can pass the POST with a defective video card. The POST routines can only check the video interface. It cannot check the internal parts of the video card.
Related resources
April 11, 2011 3:14:08 PM

Well I have breadboarded my system and I get EXACTLY the same thing, two LEDs light up, one green and one orange
April 11, 2011 3:58:05 PM

Well this is weird..... my system is booting fine, but I still get no signal to my monitor :(  . I hear the beep indicating a fine boot, but no signal, perhaps I have DOA GPU?
!