Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

6 GB of ram installed but only detect 4 GB.HELP !!

Last response: in Memory
Share
July 4, 2012 12:04:16 AM

Hello,i have 6 gb DDR3 of memory installed (Kingston KHX1600C9D3K3/6GX),but my system detects only 4 GB of ram.Plus it doesnt detect my second ram slot.Windows 7 Home Premium x64 Bit/Intel Core i7/ASUS Sabertooth x58.

Please any help

More about : ram installed detect

July 4, 2012 1:56:06 AM

Do you have three 2 GB sticks?
Related resources
July 5, 2012 9:45:38 AM

@scout_03 yes,but my pc doesnt detect b1 ram slot :/ 
July 5, 2012 9:46:12 AM

cmichael138 said:
Do you have three 2 GB sticks?

Yes its 3 x 2 gb each
July 5, 2012 9:49:37 AM

scout_03 said:
since this board work with 3 channel memory did you put the stick in a1-b1-c1 slot and write in the user manual http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1366/Sabertooth_...

Yes thats the order i put em.but i dunno why b1 doesnt be recognized by my system.It only says Ram Slot 1 and Ram Slot 3

July 5, 2012 12:26:14 PM

bump :/ 
July 5, 2012 10:49:27 PM

Try removing all 3 sticks and then install just one stick in B1. If it doesn't show it as 2GB, try doing the same with each of the other two sticks. If each doesn't register as 2GB, you have a faulty B1 slot. If two sticks register 2GB each and the third doesn't, you have a bad stick of RAM
July 5, 2012 11:27:34 PM

cmichael138 said:
Try removing all 3 sticks and then install just one stick in B1. If it doesn't show it as 2GB, try doing the same with each of the other two sticks. If each doesn't register as 2GB, you have a faulty B1 slot. If two sticks register 2GB each and the third doesn't, you have a bad stick of RAM

And then how i suppose to fix it ?
a b } Memory
July 6, 2012 1:24:12 AM

if it is the board or the ram the same would be rma for the defective part
July 6, 2012 1:36:19 AM

A Scout 03 stated, if the MB or RAM is defective, you will have to return it for a replacement.
July 8, 2012 8:48:34 PM

Try running memtest86 to test the ram, if all the ram modules pass this test then I assume its the mobo with the problem as cmichael138 says you may have to replace the mobo or ram. I had the same problem and its a right pain.
!