Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

AMD 970 Phenom II x4 factory settings question

Last response: in CPUs
Share
November 27, 2011 7:50:52 AM

Hi, I have an M4A78t-e motherboard that did not boot initially with auto settings. I had to go in a set the CPU settings manually. However, I have only been able to stabilize the system up to 2.8 Ghz. I looked this up further to find that the while the 970 is advertised at 3.5 Ghz, its actually only at 2.8 Ghz. AMD said something about having to use turbo to achieve the advertised speed of 3.5 Ghz.The technology that they described was horribly confusing. I was wondering if anyone better understood how to manually set the 970 to 3.5 Ghz. I did achieve getting the CPU to max out to about 3.2 Ghz but that was with a 1.6 Vcore voltage, which is .2 higher than the 1.4V factory settings (which should be at 3.5 Ghz).
a b à CPUs
November 27, 2011 9:56:54 AM

What about the Bios? If your BIOS version is smaller than 3406, then you will need to select and download the latest BIOS to update your system.
m
0
l
November 27, 2011 9:49:22 PM

jemm said:
What about the Bios? If your BIOS version is smaller than 3406, then you will need to select and download the latest BIOS to update your system.


Nah the motherboard came with 3406 standard.
m
0
l
Related resources
Anonymous
a b à CPUs
November 27, 2011 10:06:56 PM

Stock is 1.365, dont go over 1.5v you will kill it! (unless you have a custom water cooling solution)

It does not have turbo, it should be running by default at 3.5ghz (without cool and quiet enabled)

Reset your bios to defaults, see what it gives in cpu-z with prime95 running
m
0
l
December 5, 2011 11:05:24 PM

I reset to defaults and it won't even boot, it resets when Windows 7 is about to start up with the twirling colors
m
0
l
Anonymous
a b à CPUs
December 6, 2011 2:12:21 AM

Did you have ahci on when it was installed? Try setting it on (or off if it was) and see how it goes.

Also set the voltage to 1.365 manually and see.
m
0
l
!