Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Sabertooth 990fx r2.0

Last response: in Motherboards
Share
October 2, 2012 10:23:13 AM

hi there,
last week i decided to buy new parts to build my new pc, once i assemble averything together i installed my copy of windows 7 x64 and before i had done anything else i have updated the bios as asus suggested on their website and after that i curried on installing my software.
everything was looking fine, temperature were fine, everything look good. after two days of the pc life i was playing flight simulator x and suddently the pc power off while i was playing and i thought that was strange. i have checked every parts of the pc and it looked fine then i took all the parts off the motherboard mem ram, graphic cards and disconnected all fan but the cpu fan and then i noticed something strange, when i removed the 8 pin atx 12v cable or cpu power the pc would power on but of course without booting. So i went out to buy a new psu which i though had fail but with my great disapointment the psu was not the problem, now this wasn t my first pc that i have built and i pretty sure that i have done everything as is was suppose to be done but i never come accross a similar problem before.
my pc
windows 7 ultimate 64 bit
PSU: xfx pro 850w
processor: AMD 8150 8 core
motherboard: sabertooth 990fx 2.0
graphic cards: gtx 550ti x2 running in SLI
memory ram: corsair ddr3 16GB duel channel 1600 2x8 GB
no water cooling
I kow most of motherboard will take 1333 mhz but using 1600mhz should not damage the system!!
any ideas
thanks

More about : sabertooth 990fx

a b V Motherboard
October 2, 2012 11:00:17 AM

it could be your board.
October 2, 2012 12:28:06 PM

hopefully it will be the motherboard and not the cpu:-(
Related resources
October 4, 2012 2:40:48 PM

i have the same board ready to RMA to the egg.worked for 2 days ran cool and stable overclocked on air at 45C,while watching a movie it died,every thing turns on(drives,fans,ect.)but no post.do u have any red LEDs light on ur board?
October 5, 2012 9:20:36 AM

My board just went back to the supplier to see what is wrong. yes when i took the 8 pin atxpwr i had cpu led on and fans.
February 2, 2013 2:22:50 PM

i have the same problem as the OP, the pc will sometimes just lose power? I believe it has something to do with the Digi+VRM ? hopefully it can be fixed with a bios update.

right now im running the 1302 bios, Asus just released the 1503 bios (1-31-2013). maybe it will fix it.

im running optimize defaults in the bios


Sabertooth 990FX R2
FX8350 @ 4ghz
8gigs Ripjaws 1600 cl7
GTX 480
X-Fi Gamer
Apevia warlock 1100w psu
HAF 932 case, H100 cpu cooler
February 17, 2013 7:26:37 AM

Hey just out of curiousity, did the bios update fix this? I just purchased the Asus Sabertooth 990fx r2.0 TUF mobo and the AMD FX 8350 CPU with G-Skill 14900 1866mhz 16gb (2x8) Ram.

However, I cannot get the ram to run at 1866mhz as the PC wont boot, I have to press the "MEMOK!" on the motherboard to get it to boot back up. Also, if I choose to watch video's online in full screen it will shut down my PC as if I unplugged the power with no warnings, no BSOD, no errors. Just BOOM like the power went out.

Does this mean I have a faulty mobo? I just set up a exchange at newegg to send back the mobo and CPU for replacements.
a b V Motherboard
February 17, 2013 12:23:14 PM

fx chips dont like fast ram. not to mention faster ram is useless
!