Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Looong POST times

Last response: in Motherboards
Share
October 2, 2012 7:13:20 PM

Hi,
I have just built my first PC based on a ASRock X79 Extreme6/GB motherboard, and mostly I am really pleased with its performance. The only problem is long boot times, due to a very slow POST (before the asrock logo/text appears)..

Has anyone got any tips for speeding up my boot times?

Just so I don't get told off, I have a 128GB samsung SSD, a basic samsung optical drive, 16GB Corsaid 1600mhz memory, a Nvidia GT 610 (I'm not a gamer) and an intel i7-3820 processor installed.

Thanks :) 


Note - To give a rough idea of the post/bios time, it can take 20 seconds or more (not including the OS), making the boot process longer than on my ACER i3 laptop!!

More about : looong post times

October 5, 2012 9:09:49 AM

clutchc said:
A quick guess is that you might have some SSD installation issues. Here is a really good tutorial that explains how to install an O/S on a SSD and avoid some of the lesser known pitfalls.
http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-inst...


Thanks for the reply, but having read through the guide there doesn't seem to be anything of relevance I didn't do during the setup of my PC anyway; and my primary OS is linux based (dual-booting windows).

My motherboard insists that you connect bootable drives to SATA3 ports 0-1, so I am definitely using the recommended ports. To be honest, the POST time is varying a lot, sometimes it is more like 10 seconds, others it's 20 or more; and I would be surprised if there is a solution beyond an alternative bios!
a c 330 V Motherboard
October 5, 2012 3:29:02 PM

If you're using a Linix based O/S, I'll have to defer to someone more knowlegable in that O/S. I assumed you were using Win7.
!