Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

RAM Not Running Properly

Last response: in Systems
Share
September 20, 2011 11:18:50 PM

Just fired up my new CPU but my DDR3 corsair vengeance RAM is running at 1333 not 1600 when I look into the BIOS> I think I have to disable something but I am not sure what exactly that is. I know they are seeded into the proper slots.

More about : ram running properly

a c 76 à CPUs
September 21, 2011 4:06:03 AM

What is your motherboard an processor?

Probably the RAM has defaulted to 1333 MHz because that is the speed of the memory controller built in to the processor
m
0
l
a b à CPUs
September 21, 2011 4:46:23 AM

Faster RAM speed only happens if you manually change the BIOS settings and the CPU, mobo and RAM all play nice at the higher RAM frequency.
m
0
l
Related resources
September 21, 2011 1:47:58 PM

I am running-

mobo: etreme3 gen3
cpu: i5 2500k turbo
ram: DDR3 Corsair vengeance 8gb


I'll need to check the BIOS, will X.M.P be on mine? I was looking around in the BIOS before I posted but couldn't find anything that I felt confident in messing with.
m
0
l

Best solution

a b à CPUs
September 21, 2011 1:59:07 PM

gnarxy said:
I am running-

mobo: etreme3 gen3
cpu: i5 2500k turbo
ram: DDR3 Corsair vengeance 8gb


I'll need to check the BIOS, will X.M.P be on mine? I was looking around in the BIOS before I posted but couldn't find anything that I felt confident in messing with.


It should be and it should look something like this: http://media.bestofmicro.com/2/W/291704/original/asrock...

The screenshot is for ASRock's UEFI BIOS, i haven't actually seen the GEN3 motherboards BIOS but I presume its similar if not the same?

You may have to manually set the ram settings (timings and such) but this should be easy to work out once you find the right section of the BIOS.
Share
September 21, 2011 2:21:32 PM

That screenshot is very similar if not exactly the same. I'll have to check this out soon as I get home, at work now. Thanks a lot.. haha, Adrian you are like my own personal guru. Helping me in pretty much 100% of my threads. Thanks! I'm just actually surprised how easily I got the new rig built and seemed to have no problems other than this minor one.
m
0
l
September 21, 2011 2:21:42 PM

Best answer selected by gnarxy.
m
0
l
a b à CPUs
September 21, 2011 2:32:47 PM

gnarxy said:
That screenshot is very similar if not exactly the same. I'll have to check this out soon as I get home, at work now. Thanks a lot.. haha, Adrian you are like my own personal guru. Helping me in pretty much 100% of my threads. Thanks! I'm just actually surprised how easily I got the new rig built and seemed to have no problems other than this minor one.


No problem :) 

I'm glad your build went smoothly as well, it really is great fun and so satisfying when everything works :)  Ill never forget the sound of that magical single-beep when my computer passes its POST haha!
m
0
l
!