Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Z77 Extreme4

Last response: in Motherboards
Share
November 10, 2012 9:49:36 PM

Hello all and thanks in advance!

I have a new build and the problem I'm getting is with the memory. The memory is on the supported list: G.Skill Sniper f3-12800CL9D-8GBSR2 (2x4GB)

When one 4 gb stick is installed, regardless of slot, I can boot fine. When a second is installed I get to 4F on the mb Dr Debug, then freeze with d0.

I have tried all slot combinations (A2 and B2 being recommended) to no avail. Each stick works when installed singly. Any help would be appreciated!


More about : z77 extreme4

a b } Memory
a c 558 V Motherboard
November 10, 2012 9:59:39 PM

Hi, IMO it's either a memory issue or a CPU socket bent pins one. I would firstly borrow a compatible kit from a friend and test.
m
0
l
November 10, 2012 10:07:11 PM

Thanks for the quick response.

I thought perhaps it was a CPU issue when first booting, but went to a single DIMM and made it through Windows install with no problem and have been running fine for the last 48 hours. If I use either DIMM singly, I am still up and running fine. The issue is only apparent when I put both in. They are a matched pair, so it's not that...
m
0
l
November 10, 2012 10:38:07 PM

Okay, I have gotten both chips in and I am booted to the OS just fine. But I had to go into the BIOS and manually reduce the clock speed to 1333 from the 1600 that the chips are rated for.

I don't exactly call that resolved, but it's working for the time being :??: 
m
0
l
!