Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

RAM DOA? Or am I doing something wrong?

Tags:
Last response: in Memory
Share
December 22, 2012 11:28:31 PM

Okay, so I ordered 8GB of 1600mhz CL9 memory from Patriot. I installed it fine but when I installed windows I kept getting errors. I looked these up on my laptop and it said that it was a memory problem. I then took out one of the sticks, insta-error. Tried the other one, installed Windows 7 just fine. Now when I try to add the second 4GB stick, I get stuck in a bootloop. The system doesn't even stay on long enough to enter the bios. So is there something that I'm doing wrong? Do I need to do some BIOS update? Or is one of my sticks just faulty?

Thanks,

BW

More about : ram doa wrong

a b } Memory
December 23, 2012 1:07:13 AM

Are the two sticks from the same package? Are there more sticks installed?
If your motherboard has 4 or 6 slots of memory install them in 2nd and 4th slot.
December 23, 2012 1:11:20 AM

Yeah, they both came in the same package. They are currently the only memory sticks U have installed (Well, I only have the 1 stick running right now) I'll try putting them in DIMMS A2 (2nd slot) and B2 (4th slot) instead of A1 (1st slot) and B1 (3rd slot)
Related resources
December 23, 2012 1:42:35 AM

Yep same thing is happening. Now instead of a boot loop, I just get error code 53 on Dr. Debug when the supposed dead memory stick is in the system by itself. I did manage to actually boot the system with both sticks seated in A1 and B1, but instantly my computer froze and I could not run a memtest or even click the start menu.
a b } Memory
December 23, 2012 2:06:01 AM

Have you reset the bios settings and set the frequency , timings, voltages to the ram card specified settings. If not do that with XMP off.
December 23, 2012 2:59:05 AM

The stick isn't recognized at all in the UEFI bios.

BTW this is my system if it helps at all

Asrock Z77 Performance
8/4GB Patriot Viper 3 Red - 1600Mhz, CL9, 9-9-9-24, 1.5V
i5 3470 3.2Ghz
Powercolor 7870 Vortex II
Seagate Barracuda 1TB

Best solution

a b } Memory
December 23, 2012 3:07:22 AM
Share

Then ther might be a problem with the card itself?
Since the cards are from th same package there is no possibility of them not being compatible with each other. And everything else also seems to be in order.
December 23, 2012 3:16:19 AM

Thanks, I just needed somebody to reassure me that the card actually is dead (as I speculated) and that I'm just not doing something right lol.

Thanks,

BW
December 23, 2012 3:16:43 AM

Best answer selected by BreadWhistle.
!