CPUfan not working - system shuts down after 3 secs.

So I just build my third desktop, but this time ran into an issue. As I turn it on, all fans but the CPU fan comes alive - only to shut down within 3 secs. I have removed all hardware but the cpu, the cpufan, and the PSU - and the issue persist. I have tried reseating the CPU to no avail. I have followed the guides from this site but to no avail either.

Specs are:
Motherboard: Asus P8Z68-V
CPU: Intel I5-2320 LGA 1155
PSU: Epsilon 80plus 500

Any clues?
Thanks
6 answers Last reply
More about cpufan working system shuts secs
  1. I'd say you have a dodgy fan. Is it a 3-Pin or 4-Pin Fan?
  2. your pc will powerdown if it doesn't detect a cpu fan so i agree with cool-n-quiet its a dodgy fan
  3. cool-n-quiet said:
    I'd say you have a dodgy fan. Is it a 3-Pin or 4-Pin Fan?


    It's a four pin.
    I have tried "pluggin" it into the Cha_Fan1 - but that doesn't change anything.
    All other fans comes on - so there is power
  4. Only thing you can try is a new CPU fan. You could try connecting one of your other fans to the CPU Fan connector or test the CPU fan with a 12V circuit outside the computer.
  5. Crjensen4 said:
    It's a four pin.
    I have tried "pluggin" it into the Cha_Fan1 - but that doesn't change anything.
    All other fans comes on - so there is power

    I'll assume you've also plugged the cpu fan in the proper cpu_fan header.
    If it still didn't work then you have a faulty fan.
  6. Just to make sure you do have the 8 pin CPU power connection plugged in right? You can get the fans to spin and then shut down.
Ask a new question

Read More

CPUs