Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

New cpu cooler

Last response: in CPUs
Share
July 2, 2012 4:20:48 PM

I have an fx-8120 @ 3.8ghz and it was like that til now with a stock cooler.

So today i bought a coolermaster hyper 212 evo and installed it.

First thing i noticed - idle temps (idle at 3.8ghz) dropped from ~35C to 15C.

Now when i ran prime95 my temps went as high as up to 60C until i canceled.

Whats wrong ? Even with my stock cooler it didnt go so high. I also noticed from HWmonitor, that my cpu fan speed still stayed at 1000rpm. Whats wrong ? :/ 

More about : cpu cooler

a b à CPUs
July 2, 2012 4:39:28 PM

60C for core clock? For how long?
July 2, 2012 4:41:15 PM

on 3.8ghz @ 1.3v i achieved 60C on each core in about 1-2minutes..
i doublechecked and the fan speed went up to like 1400rpm (old stock one went 3000).

also, my old stock cooler 3.8ghz @ 1.3v pulled 50C on each core and stabilized after like 15 minutes..
Related resources
a b à CPUs
July 2, 2012 4:44:34 PM

Ok try to tweak Fan RPM with any utility and see how it goes, best way is to use MOBO utility or just disable smart fan temporarily. Also, what if you leave Prime 95 for 30 mins?
a c 186 à CPUs
July 2, 2012 4:47:08 PM

Or, you either added too much or too less thermal paste. I would do a reinstall of the cooler.
July 2, 2012 4:54:48 PM

well at idle (3.8ghz) it sits at 15C...

i used the thermalgrease that came with the cpu cooler and i added a little ball in the middle of the cpu that was about the size of a pea.
a b à CPUs
July 2, 2012 5:00:07 PM

Thats too much.... the stuff on the heatsink was enough the extra pea was overkill
July 2, 2012 5:06:11 PM

there wasnt anything on the heatsink....

also i just tried 4.0ghz at 1.45 volts and my idle temp was 30...
i activated prime and it jumped to 60, then 75 and then 88 and then i closed it.

it all happened in like 5 seconds...

somethigns clearly not right :/ 

also i couldnt achieve any overclock above 4.0ghz without going higher than 1.45volts
a b à CPUs
July 2, 2012 5:32:49 PM

When I installed the paste, I put it all on the CPU, straightened it with a card and when I dropped the cooler on it I just wiped the squeezed paste with a tissue? So what's wrong with the too much paste? :D 

@OP

Did you try increasing the FAN RPM as I told you above?
July 2, 2012 5:35:07 PM

with what utiliy can i do that ? for some reason easytune 6 wont install :/ 
a b à CPUs
July 2, 2012 5:36:38 PM

Ok, disable Smart/Q fan in BIOS and see how it goes.
July 2, 2012 5:45:04 PM

disabled already, i clocked 4.2ghz at 1.325 volt and the temps went 85C in prime95 in 1 minute...
a b à CPUs
July 2, 2012 5:55:44 PM

So there's something wrong with the cooler, re install it and check the sticky on the CPU section.
July 2, 2012 6:16:59 PM

just reinstalled it.
took a bag and smeared the thermal paste evenly all over the cpu and cooler...

gonna test temps now.
July 2, 2012 6:25:08 PM

4.0ghz @ 1.325 volts...

temps were 30C, turned on prime and temps jumped to 50, then 60, then 65 and then continued to rise 1-2C each second til 85 and then i stopped it....

somethings CLEARLY wrong.
a c 186 à CPUs
July 2, 2012 6:26:24 PM

Don't spread the paste AT ALL, use the weight of the cooler to do so! Did you remove the paste correctly?
July 2, 2012 6:28:41 PM

okay, so how much paste should i apply and in which method ?
July 2, 2012 6:40:06 PM

alright got a suggestion from a friend:

"the dot in the middle doesent work with direct-copper-heatpipes, take off the cooler and put stripes of thermal compound on the copper heatpipes"

gonna try that
July 2, 2012 7:55:32 PM

aaaa *** yeaaaa!

got it working the way my buddy suggested - took the heatsink off, cleaned the cpu and the heatsink with 40% alcohol. Put a thin line of thermal paste on each copper heatpipe and installed it.

4.0ghz @ 1.325 volts and temps are about 54-56 degrees :) 
idle is 15-18

so ******* happy :) 
a b à CPUs
July 2, 2012 8:27:19 PM

Ok tell your friend to come and join the tomshardware community xD
!