Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

AMD Sapphire Radeon 6950 2GB Dirt Edition Overheating

Last response: in Graphics & Displays
Share
February 7, 2012 7:36:29 PM

I custom built my computer about 3 months ago, since then ive been having overheating problems, for a while i took a break from heavy duty pc games so i forgot about the problem, today ive come back to tackle the problem and since then its been overheating constantly.

It lasts about 2 hours in Dota 2 (last game to shut it down) so it takes a while, so i used a stress test with OCCT CPU ran fine for about an hour, i run the 3d test with my GPU and within ten seconds it shuts down with no warning, the temp hits about 61 before it shuts of ive tried everything i can think of and its still happening.

My specs are

Operating System
MS Windows 7 Ultimate 64-bit
CPU
AMD Phenom II X4 965 26 °C
Deneb 45nm Technology
RAM
8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 669MHz (9-9-9-24)
Motherboard
Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-MA78LMT-US2H (Socket M2) 30 °C
Graphics
M2262D (1920x1080@60Hz)
AMD Radeon HD 6900 Series (Sapphire/PCPartner) 32 °C
Hard Drives
977GB Hitachi Hitachi HDS5C1010CLA382 ATA Device (SATA) 26 °C
Optical Drives
DTSOFT Virtual CdRom Device
TSSTcorp CDDVDW SH-222AB ATA Device
Audio
Realtek High Definition Audio

Alot of people may say PSU but im using a 800W PSU so i doubt thatd be the problem, im also using a thermal take frio heatsink and have changed the paste recently. im all out of ideas so i hope someone may know the problem im tearing my hair out!
February 7, 2012 8:14:09 PM

shouldn't crash until the 70's really.
download MSI afterburner and msi kombustor, and gpuz. set the 6950 back to stock settings in afterburner. run kombustor while looking at gpuz to see if your voltage is right for stock. if not see if you can unlock voltage control in afterburner's settings and raise/lower voltage so that it is correct.
m
0
l
February 7, 2012 8:14:34 PM

also try downloading the newest amd CCC and Cap
m
0
l
Related resources
February 7, 2012 8:37:25 PM

Dunno if you can read the log, but i used OCCT to cause the overheat and using MSI Afterburner logged the temp and speeds

80, 07-02-2012 22:29:41, 33.000 ,0.000 ,23.000 ,1453.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:29:43, 33.000 ,0.000 ,23.000 ,1448.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:29:43, 33.000 ,0.000 ,23.000 ,1414.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:29:44, 33.000 ,0.000 ,23.000 ,1440.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:29:45, 33.000 ,0.000 ,23.000 ,1438.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:29:46, 33.000 ,0.000 ,23.000 ,1436.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:29:47, 33.000 ,0.000 ,23.000 ,1447.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:29:48, 38.000 ,0.000 ,23.000 ,1404.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:29:49, 44.000 ,0.000 ,26.000 ,1238.000 ,657.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:29:50, 43.000 ,0.000 ,28.000 ,1207.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:29:51, 45.000 ,0.000 ,28.000 ,1241.000 ,657.000 ,1250.000

it went from 23-28 then it just shuts down with no warning?
m
0
l
February 7, 2012 8:44:38 PM

Turn fans on max and see if it extends the uptime, if so its probably the VRMs that aren't getting proper cooling.
m
0
l
February 7, 2012 9:05:54 PM

Uped the speed to 100% it lasted for a minute but the speed went down?

GPU temperature ,GPU usage ,Fan speed ,Fan tachometer ,Core clock ,Memory clock

80, 07-02-2012 22:55:42, 46.000 ,99.000 ,48.000 ,2340.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:43, 44.000 ,80.000 ,48.000 ,2472.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:44, 43.000 ,68.000 ,48.000 ,2520.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:45, 43.000 ,49.000 ,45.000 ,2493.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:46, 43.000 ,37.000 ,45.000 ,2425.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:47, 43.000 ,18.000 ,45.000 ,2427.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:48, 43.000 ,18.000 ,45.000 ,2473.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:49, 43.000 ,18.000 ,45.000 ,2423.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:50, 43.000 ,18.000 ,45.000 ,2421.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:51, 43.000 ,18.000 ,45.000 ,2421.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:52, 43.000 ,18.000 ,45.000 ,2407.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:53, 43.000 ,18.000 ,45.000 ,2424.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:55:54, 41.000 ,50.000 ,45.000 ,2480.000 ,499.999 ,625.000
80, 07-02-2012 22:55:55, 40.000 ,28.000 ,45.000 ,2506.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:55:56, 40.000 ,21.000 ,45.000 ,2509.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:55:57, 40.000 ,25.000 ,45.000 ,2501.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:55:58, 40.000 ,32.000 ,45.000 ,2483.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:55:59, 40.000 ,25.000 ,45.000 ,2497.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:56:00, 40.000 ,62.000 ,45.000 ,2504.000 ,499.999 ,625.000
80, 07-02-2012 22:56:01, 48.000 ,62.000 ,45.000 ,2217.000 ,720.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:02, 49.000 ,62.000 ,45.000 ,2101.000 ,720.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:03, 50.000 ,62.000 ,45.000 ,2063.000 ,657.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:04, 50.000 ,62.000 ,45.000 ,2052.000 ,657.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:05, 51.000 ,62.000 ,51.000 ,2077.000 ,652.500 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:06, 52.000 ,97.000 ,51.000 ,2263.000 ,675.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:07, 52.000 ,99.000 ,51.000 ,2322.000 ,751.500 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:08, 47.000 ,91.000 ,51.000 ,2549.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:09, 46.000 ,72.000 ,51.000 ,2645.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:10, 46.000 ,60.000 ,46.000 ,2618.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:11, 45.000 ,42.000 ,46.000 ,2497.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:12, 45.000 ,30.000 ,46.000 ,2475.000 ,799.999 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:13, 44.000 ,30.000 ,46.000 ,2458.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:56:14, 43.000 ,30.000 ,46.000 ,2529.000 ,249.999 ,150.000
80, 07-02-2012 22:56:15, 48.000 ,30.000 ,48.000 ,2449.000 ,657.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:16, 51.000 ,30.000 ,48.000 ,2271.000 ,733.500 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:17, 51.000 ,30.000 ,48.000 ,2210.000 ,733.500 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:18, 52.000 ,30.000 ,48.000 ,2204.000 ,657.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:19, 53.000 ,30.000 ,48.000 ,2192.000 ,733.500 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:20, 53.000 ,30.000 ,53.000 ,2221.000 ,720.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:21, 54.000 ,99.000 ,53.000 ,2375.000 ,675.000 ,1250.000
80, 07-02-2012 22:56:22, 54.000 ,99.000 ,53.000 ,2428.000 ,625.500 ,1250.000
m
0
l
February 7, 2012 9:53:41 PM

50C is nothing, mine (which was at one point a 6950) when running Furmark gets up to 73C with the fan at about 50%. Maybe your card just has a really low tolerance to heat.

What happens when it "overheats"
m
0
l
February 7, 2012 10:53:24 PM

If you still have the warranty on the card I would return it, sounds like VRM over heating.
m
0
l
February 8, 2012 8:57:50 AM

yeah i only bought the card like 6 months ago, so i should have a years warranty, and when it overheats the comp just turns of and wont turn on again for about a minute, ive always had the problem as i say so il try send the card back, il post back when i get a new one to see if the problems resolved, thansk for the help guys :) 
m
0
l
February 8, 2012 9:01:25 AM

what brand power suppply? 800w with a shitty brand could mean there is a problem there
m
0
l
February 8, 2012 9:04:36 AM

its an 850W Winpower Plus PSU
m
0
l
February 8, 2012 9:07:50 AM

that psu is junk.
i am suprised it hasnt failed on you yet.
I say it is suspect
do not take offense, you didnt know, but yeah its a turd in a box
m
0
l
February 8, 2012 9:11:29 AM

aha! no worries, it seemed a bit crap -.-' can you reccomend any good psu's that may be better for my rig? :/  as i say its a custom build and it WAS my first build so i just grabbed the cheapest psu to keep costs down but i spose i may be paying the price, i have a mate who has a good rig, so ima double check it in his comp to see if it does work correctly cus im not ruling out the card as a dud yet but if it is PSU i dunno where to start with PSU ;/
m
0
l
February 8, 2012 9:13:46 AM

no problem.
Seasonic, corsair, or antech 550w and above can power that rig just fine. if you want to go 600-700-850 whatever its up to you. a quality power supply will not cost 28 pounds.
also make sure these supplies have at least an 80+bronze rating on them .
and yes, trying that card on another rig will definitely let you know if the psu is the culprit.
if it works, then go get yourself a good little box from corsair, etc.
m
0
l
February 8, 2012 9:16:49 AM

well, il go visit my freind tommorow about this PSU problem then if it is that then il go buy a new PSU thanks alot for your help! il get back to you if i can resolve it so this post can be resolved for future problemers!
m
0
l

Best solution

February 8, 2012 9:29:16 AM

Azrellion said:
its an 850W Winpower Plus PSU


Winpower have a reputation for low budget PSU's with poor performance and value.

Your power supply only has 34A on the +12v rail. A good quality 850w power supply will usually have around 70A on the +12v rail.

So in actuality your power supply is a 400w power supply masquerading as a 850w power supply.

Amperage is what is important in power supplies not wattage.

Share
February 8, 2012 9:37:31 AM

ah. thats what i get for being a cheapskate on the LAST bit really isnt it -.-' i spent big money on my card and my board ect, so i thought i could buy a cheap 850W and skip the whole problem side and now im paying for it, thats 30quid down the pisser xD thanks though im gonna get a corsair 750W 80+ Bronze if it does turn out to be my PSU
m
0
l
February 8, 2012 10:53:06 AM

Azrellion said:
ah. thats what i get for being a cheapskate on the LAST bit really isnt it -.-' i spent big money on my card and my board ect, so i thought i could buy a cheap 850W and skip the whole problem side and now im paying for it, thats 30quid down the pisser xD thanks though im gonna get a corsair 750W 80+ Bronze if it does turn out to be my PSU


As flint said, very nice choice.

The power supply is one part you should never skimp on, like you've just found out.
m
0
l
February 8, 2012 3:37:58 PM

Yeah, I guess I shoulda asked about the power supply... I just figured it was the card since it lasted longer when the cooling was at 100% thereby causing incidental airflow to some maybe overheating parts of the card :)  (as I've had this problem in the past with my 5670, and since most companies dont put temp probes on the VRMs themselves :)  )
m
0
l
February 8, 2012 4:40:18 PM

yeah i thought my PSU was good enough but turns out it probly aint :/  il check tommorow cus i have another more powerful one a freind of mine has, the fact that the system just shuts down and doesnt crash graphically makes me think its the PSU i just wrote it of cus its a 850W :/ 
m
0
l
February 9, 2012 6:59:56 PM

Thank you so much for all the input guys, tested it using a freinds PSU, put it under a stress test and nothing! was defently the PSU bought myself a 800W Corsair that should be here tommorow! thank you so much guys, 7 months finnaly sorted it! :)  really appreciated the help!
m
0
l
February 9, 2012 11:58:11 PM

Congrats, glad we could solve it for you
m
0
l
February 17, 2012 1:00:37 AM

Best answer selected by Azrellion.
m
0
l
!