New Build having changing usable Ram

Hey I have a question about a new build here are my specs

Amd FX-8120
Corsair Vengeance 8GB PC15000 DDR3 1866MHz CL9
MSI 970A-G46 9 Series AM3+ Motherboard
Kingston V+200 120GB SATA III SSD 7MM
Seagate 1TB Serial ATA HD 7200/64MB
Lite ON 24X DVDRW SATA OEM
Sabrent USB 2.0 Internal Multi Card Reader
Asus Radeon HD 7750 1GB DDR5 PCIe
Diablotek CPA-9611B ATX Mid-Tower Computer Case
Corsair Builder Series™ CX600 600 watt

The problem is that my 8 gigs of memory keeps changing for 6.99 usable and 3.97 usable when i check cpuid it show single channel when it is 3.97 and shows dual when 6.99. I have had it show all 8 very few times. I have overclocked a little but it is factory default. I have changed ram slots and have out each in individually. When i put them is one at a time it shows all 4 for each of them. I do have a 64-bit Windows 7. I have went into the msconfig settings and changed. Does anyone have any ideas. If there are any other info that you need let me know thank you for any help .
2 answers Last reply
More about build changing usable
  1. Have you disabled power saving features in the bios? It does have the ability to turn off ram to save power which would result in what you are seeing.
  2. popatim said:
    Have you disabled power saving features in the bios? It does have the ability to turn off ram to save power which would result in what you are seeing.

    I have taken the cool and quiet off are there any others that I am missing
Ask a new question

Read More

New Build Components