Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Curious problem: All Graphics run Slow Motion (PNY GeForce 9600GT)

Last response: in Graphics & Displays
Share
August 20, 2012 2:50:03 AM

I have a curious problem that the internet so far has not cracked. All 3D-accelerated graphics (not DirectX specifically) run in slow motion. Framerate is about 2/3. Everything from complicated cutscenes in LA Noire to the window animations in Explorer will run at this slow rate. Team Fortress 2 however won't go slo-mo, but it does drop frames constantly. It drives me insane - and naturally causes audio synching problems.

I'm running a reasonably up-to-date setup (see below), but my card is a bit older: PNY GeForce 9600GT with 512MB of GDDR3 memory. I've never had trouble with it before, and while I intend on upgrading long-term, its served my purposes fine so far.

Some inspection with GPU-Z tells me all my card's processing frequency's (i.e. core, memory, shader) are all at 0MHz. Which is odd.

I originally was using the latest nVidia drivers, but then rolled back to Microsoft's 2009 drivers. Briefly fixed the problem, but now it's come back. And here I am.

AMD Phenom x4 965 @ 3.4 GHZ (stock)
Suntec 680 Power Supply
Gigabyte GA-970A-UD3 motherboard.
8GB Corsair Vengeance memory, Unganged
PNY GeForce 9600GT w/ 512MB

August 20, 2012 3:31:28 AM

How old is the card? It might be time to put the 9600GT out to pasture.
m
0
l
August 20, 2012 11:11:26 PM

Or shove it in the oven......
m
0
l
August 25, 2012 12:38:15 AM

Discovered cause of the problem: AMD's Cool & Quiet CPU throttler was causing a massive bottleneck and basically excommunicating the video card. Disabled it in BIOS, and now everything works perfectly. I don't get why they even enable throttling on desktops...
m
0
l
!