Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Closed

Why is my 6850 doing this?

Last response: in Graphics & Displays
Share
September 13, 2012 3:05:58 AM

if any of you have read my previous posts about this topid u can find that im havingvery specific and odd problems with my sapphire 6850. from the first day i got it., i put it in my rig and fired it up. to my surprise the computer didnt post and the cards fan spun full speed and did nothing else. i replaced my psu with a 650 watt ocz and still the same happened. the only way i found to make it work is to turn on the pc, i have to flip the switch off on my psu and time it right when i turn it bac on, too quick and the card spins full speed, too slow same thing, its about 2 seconds between switching it off and on. the computer boots fine and all is welll. i only have to do this when the computer loses power. like if its unplugged from the wall. but last two days i was browsing the internet and then black screen, fan spins full speed. its never done this before. i turned it on my special way and it was fine.

wat is causing this??? this is actually bumming me out. i seem to always get a weird abstract problem that no one can solve so any feedback would be greatly appreciated. below is my system specs.

MOBO:biostar ta790gx 128m
CPU: phenomii x4 945 stock
RAM:8 gigs ddr2 corsair dom
PSU: ocz zt 650 watt
Video: sapphire hd 6850

More about : 6850

a c 201 U Graphics card
September 13, 2012 3:34:34 AM

sounds like a bios or a onboard video chipset issue. looked online at your mb there a few new bios they all say beta bios on them..i would try update your mb and see if that helps. the other thing is you have onboard video chipset.
MD 790GX Chipset with ATI Radeon HD 3300 Graphics
try turning the onboard video off. and setting the gpu as the first boot device. if it still acks up then it a bios/mb issue older mb tryingto run a newer card.
Score
0
September 13, 2012 3:43:31 AM

smorizio said:
sounds like a bios or a onboard video chipset issue. looked online at your mb there a few new bios they all say beta bios on them..i would try update your mb and see if that helps. the other thing is you have onboard video chipset.
MD 790GX Chipset with ATI Radeon HD 3300 Graphics
try turning the onboard video off. and setting the gpu as the first boot device. if it still acks up then it a bios/mb issue older mb tryingto run a newer card.


hey man great thanks for the info. finally someone who reads and doesnt say " well ur psu is too weak" or some bull like that lol. i have done a bios update on my mobo. i have asked many computer geeks and they all say even if an older mobo has a new card in it will work as long as the requirements are met. really the card works great for the most part. only when the certain things stated in last post happen. the weird thing is the power switch thing to fix it. i only have to do it once. i can turn off the computer leave it for a week and come back and it fires right up
Score
0
Related resources
a b U Graphics card
September 13, 2012 3:51:01 AM

Bios update will not fix gpu issue but can fix cpu issue or for new feature.

You can remove and install 6850 again to see if it helps. I am thinking gpu issue.
Score
0
September 13, 2012 3:56:53 AM

mubin said:
Bios update will not fix gpu issue but can fix cpu issue or for new feature.

You can remove and install 6850 again to see if it helps. I am thinking gpu issue.


again thanks for the reply. but this far in i have done every single thing recommended to me. so telling me to re install wont do much but i appreciate the help.
Score
0
September 13, 2012 3:57:21 AM

mubin said:
Bios update will not fix gpu issue but can fix cpu issue or for new feature.

You can remove and install 6850 again to see if it helps. I am thinking gpu issue.

can u elabotate on "gpu issue"?
Score
0
a b U Graphics card
September 13, 2012 4:12:59 AM

As the fan spin too fast which is not normal. Is this happen after you boot to windows or before boot?
Score
0
September 13, 2012 4:18:10 AM

mubin said:
As the fan spin too fast which is not normal. Is this happen after you boot to windows or before boot?

litterally as soon as i turn on the pc. i know that when it spins like that... no go. i have to do the power switch thing
Score
0
a b U Graphics card
September 13, 2012 4:27:58 AM

It also cloud happen from gpu aux power. If the aux power is low/loose. Check if the power port of the gpu is broken or loose.
Score
0
September 13, 2012 4:30:01 AM

mubin said:
It also cloud happen from gpu aux power. If the aux power is low/loose. Check if the power port of the gpu is broken or loose.

i checked that. considering its my third card. i doubt its that. it would have to happen everytime too. i can make it work. it just needs help lol
Score
0
September 19, 2012 11:57:34 PM

i sstill really need help
Score
0

Best solution

a b U Graphics card
September 20, 2012 6:24:59 AM

Can you check your card in your friend's pc? Also try with another gpu in your pc.
Share
October 29, 2012 3:08:27 PM

mubin said:
Can you check your card in your friend's pc? Also try with another gpu in your pc.

i have put a gtx 660 in and all is well. that card hated my pc i guess lol
Score
0
October 29, 2012 3:11:18 PM

Best answer selected by schecterplayer.
Score
0
!