Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Black Screen Crashing

Last response: in Graphics & Displays
Share
October 19, 2012 3:30:43 PM

Randomly Im getting black screen crashes during gameplay even for games like team fortress 2 etc.

Its like my PC went to sleep mode and not wake up. (I also have a sleep issue with my 7970 where I cant wake it up after it being on a certain time so I set the display to never off)

Its totally random so I have no idea if its a specific game or not.

My specs

Phenom II x4 850 @3.96GHz
Sapphire 7970 OC 3gb Card
8GB Ripjaws 1600MHz
Thermaltake TR2 600w PSU
MSI 870a-g54 mobo
60 GB OZC agility 3 ssd
500 GB Seagate HDD


I'm thinking its either the PSU or the Catalyst driver because everytime I delete my old driver and try reinstalling it it gives me a installion complete with possible or some errors occured I forget what it says and it shows me a link to view the list and I see no errors so I have no idea.

Any help would be great thanks..

More about : black screen crashing

a b U Graphics card
October 19, 2012 3:46:15 PM

Thermaltake isnt known for making very good psus. That may very well be your issue, especially if its under heavy load. I usually recommend Seasonic psu and a modular unit in 620w would suit your build. You are right though, it could be a driver issue. Have you used software to completely remove the old driver? Here is a link: http://www.brightsideofnews.com/news/2012/4/4/guide-how... You may want to try that and then reinstall a couple of different versions of Catalyst to see which is the most stable for your gpu.
m
0
l
October 19, 2012 9:54:16 PM

I tried 12.6 and 12.4 still crashing and I think more than usual....

After each install of old drivers, even the new one i get "warnings occurred during installation"

Catalystâ„¢ Install Manager
Installation Report
10/19/12 13:23:10
Hardware information

Name AMD Radeon Graphics Processor
Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x6798
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x030000
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0xe208
Subsystem vendor ID 0x174b
Other hardware


Existing packages


Packages for install
AMD Catalyst Install Manager
Final Status: Success
Version of Item: 8.0.881.0
Size: 20 Mbytes
AMD APP SDK Runtime
Final Status: Success
Version of Item: 10.0.938.1
Size: 90 Mbytes
AMD Display Driver
Final Status: Success
Version of Item: 8.980.0.0000
Size: 90 Mbytes
HDMI/DP Audio Driver
Final Status: Success
Version of Item: 7.12.0.7706
Size: 1 Mbytes
AMD Steady Video Plug-In
Final Status: Success
Version of Item: 2.06.0000
Size: 1 Mbytes
AMD Accelerated Video Transcoding
Final Status: Success
Version of Item: 2.00.0002
Size: 3 Mbytes
AMD Drag and Drop Transcoding
Final Status: Success
Version of Item: 2.00.0000
Size: 1 Mbytes
AMD Media Foundation Transcoders
Final Status: Success
Version of Item: 1.0.70611.1329
Size: 1 Mbytes
AMD VISION Engine Control Center
Final Status: Success
Version of Item: 2012.0611.1251.21046
Size: 150 Mbytes


Other detected devices
RX780

Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x5957
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x060000
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x5957
Subsystem vendor ID 0x1002


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x5978
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x060400
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0xaaa0
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x040300
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0xaaa0
Subsystem vendor ID 0x174b


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x597f
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x060400
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000

ATI Integrated SATA Support

Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x4391
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x010601
Revision ID 0x40
Subsystem ID 0x4391
Subsystem vendor ID 0x1002

ATI Integrated SMBus Support

Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x4385
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x0c0500
Revision ID 0x42
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000

ATI Integrated Azalia Support

Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x4383
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x040300
Revision ID 0x40
Subsystem ID 0x7599
Subsystem vendor ID 0x1462


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x4384
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x060401
Revision ID 0x40
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x43a0
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x060400
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x43a1
Vendor ID 0x1002
Class Code 0x060400
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x1200
Vendor ID 0x1022
Class Code 0x060000
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x1201
Vendor ID 0x1022
Class Code 0x060000
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x1202
Vendor ID 0x1022
Class Code 0x060000
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x1203
Vendor ID 0x1022
Class Code 0x060000
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Manufacturer Advanced Micro Devices, Inc.
Device ID 0x1204
Vendor ID 0x1022
Class Code 0x060000
Revision ID 0x00
Subsystem ID 0x0000
Subsystem vendor ID 0x0000


Error messages
m
0
l
October 20, 2012 1:38:44 AM

maestro0428 said:
Thermaltake isnt known for making very good psus. That may very well be your issue, especially if its under heavy load. I usually recommend Seasonic psu and a modular unit in 620w would suit your build. You are right though, it could be a driver issue. Have you used software to completely remove the old driver? Here is a link: http://www.brightsideofnews.com/news/2012/4/4/guide-how... You may want to try that and then reinstall a couple of different versions of Catalyst to see which is the most stable for your gpu.

I found my problem!

I didn't know my psu had a 6+2pin connector, so I disconnected the 8pin to molex connector and swapped it in and worked like a charm! Its weird because it never did this for the months that I had this card, my guess is that the connector got screwed up or something.

I then ran into more problems when I closed my case though. Both the back and front wouldn't go on without much force, causing the connectors to loosen a little and crash during gameplay. I had to bend a small part of my case from the back near the mobo tray so the wires wouldn't interfere with the clearance from the messy cables hiding behind the case. The front I had to bend the mesh coated 6pin connectors to get them to fit without moving the connector when I slid my front panel back on.

All in all everything is now perfect and I ran several benchmarks to confirm that it works.

Thanks for your suggestions though :) 
m
0
l
Related resources
!