Solved

High Ping with Netgear WNR1000

I recently bought a Netgear WNR1000 to replace a POS belkin router that was acting up.

Pinging Google over wireless from 20 feet gives a response of around 500ms. A wired connection through the router gives the same result. A direct connection however gives a response of 50ms.

I ruled out any file transfers or piggybackers on the network. ISP is Time Warner.

Here is my ipconfig

Windows IP Configuration


[cpp]Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::d33:511a:41de:a8ee%17
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.3
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Ethernet adapter Local Area Connection 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . : hsd1.pa.comcast.net.

Tunnel adapter isatap.{478C032A-8090-4669-8914-9407E5FF255C}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Connection-specific DNS Suffix . :
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:4137:9e76:d2:360e:b8b5:8a51
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::d2:360e:b8b5:8a51%11
Default Gateway . . . . . . . . . : ::

Tunnel adapter isatap.hsd1.pa.comcast.net.:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :[/cpp]
5 answers Last reply Best Answer
More about high ping netgear wnr1000


  1. Any strange firewall restrictions in that Netgear?



  2. Any strange firewall restrictions in that Netgear?



    I have the firewall disabled at this time in order to figure out what exactly is wrong.

    Right now(940 am in the US) my ping to Google is around 60ms. I am thinking it may be my ISP rather than the router. I am going to see if it gets worse during the day.
  3. Apparently it is not the router or the ISP that is giving me this problem. It appears to be another family member's laptop. When he connects it to the internet the ping goes from 60 to 500.

    No idea why this happens though. Any router should be able to handle 2 connections.
  4. Best answer
    Do a full scan with malwarebytes and superantispyware sweeper. Malware on the computer can cause a lot of internet traffic, thus slowing down your connection.
    On the other laptop, open a command prompt and run netstat -a and look for any odd connections. I would also turn on the firewall on the other laptop and see if that helps.
  5. Best answer selected by Pethegreat.
Ask a new question

Read More

Routers Connection Netgear Internet Service Providers Networking