Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Computer keeps freezing/unfreezing frequently

Last response: in Windows 7
Share
March 25, 2012 3:00:25 AM

Hello all
im new to the forums and have seen alot of great help by browsing the forums but couldnt find anything specific to my problem, so here goes, any help would be greatly appreciated


Recently we had a builder round, and the electricity tripped while my computer was on since then my computer constantly freezes randomly no given time really (could be guessing at this time really as updates have occured as well recently), THIS Could just be a red hearing to be honest, but i cant rule it out

An example is i could be browsing the web on a variety of browsers or just using the computer in general, the computer will lock up sometimes allowing me to move the mouse but not being able to do anything, and sometimes not being able to move the mouse, (ill usually get a circle spinning were the mouse cursor is)

Ive just noticed something when it recenly crashed, a small popup windows appeared saying windows is not responding, or something similar?

it will then un freeze about 2-3 minutes later?

and when it frezes i could press ctrl alt & del, then the task manager will pop up when the computer has resumed it self

i recently ran memtest on all the ram after around 50 hours of testing there was an error on one piece,

another thing it could be possibly one of the updates i have run for drivers bios etc, but id be clutching at straws trying to find out

i have norton 360 and malwarebytes on, both find NO Viruses,


so i retested one at a time in the same dimm slot, no problems? i then tested in pairs still no problems? i then retested all and this time i had no problems? strange? but only retested for 30 hours

at the bottom of the memtest screen, it said pass complete no errors,

Any help would be great

Thanks so much
a b $ Windows 7
March 25, 2012 3:15:09 AM

first do you use a power bar to protect your computer,i will do a test for the hdd using it maker tools to see if that power trip did not cause any defect on it
m
0
l
March 25, 2012 7:53:22 PM

Hio scout thanks for the reply, appreciated

yes i use a belkin surge protector, the main hd is a kingston 128gb ssd, i had a little look on there site, the drive is an old ssd and doesnt seem to be supoported anymore?

i have downloaded hd tune but nt sure how to use it?

any help would be appreciated

thanks
m
0
l
Related resources
a b $ Windows 7
March 25, 2012 8:12:59 PM

Tried running windows repair ?

What does it say in event viewer after these lockups ?

Exact message would be helpful.

m
0
l
March 25, 2012 8:18:58 PM

HI JACK, thanks for reply, im a bit of a noob ive opened up event viewer
but were exactly is do i post? is it the windows logs or application logs?
Any help appreciated thanks again mate
m
0
l
March 25, 2012 8:39:35 PM

@jack ive notriced a few errors under windows logs, system and application, there are a number, i will post them

under system, from last night

A parity error was detected on \Device\RaidPort0.

Name resolution for the name 56.216.172.69.in-addr.arpa timed out after none of the configured DNS servers responded.

The Multimedia Class Scheduler service failed to start due to the following error:
The service did not respond to the start or control request in a timely fashion.

A timeout (30000 milliseconds) was reached while waiting for a transaction response from the MMCSS service.

A timeout was reached (30000 milliseconds) while waiting for the Windows Error Reporting Service service to connect.

The shadow copies of volume C: were aborted because the shadow copy storage could not grow due to a user imposed limit.

Name resolution for the name isatap.config timed out after none of the configured DNS servers responded.

The following boot-start or system-start driver(s) failed to load:
NetworkX
sx64ait

WLAN AutoConfig service has successfully stopped.

NOW UNDER APPLICATIONS

Activation context generation failed for "c:\program files (x86)\innovative solutions\drivermax\DPInst\ia64\dpinst.exe". Dependent Assembly Microsoft.Windows.Common-Controls,language="*",processorArchitecture="ia64",publicKeyToken="6595b64144ccf1df",type="win32",version="6.0.0.0" could not be found. Please use sxstrace.exe for detailed diagnosis.

Activation context generation failed for "C:\Program Files (x86)\Reasonable NoClone 2010 Enterprise\NoCloneOLAddin.dll.Manifest".Error in manifest or policy file "C:\Program Files (x86)\Reasonable NoClone 2010 Enterprise\NoCloneOLAddin.dll.Manifest" on line 4. The element asmv2:clrClassInvocation appears as a child of element urn:schemas-microsoft-com:asm.v1^entryPoint which is not supported by this version of Windows.

There seems to be a few of them regarding driver max and no clone, since posting this i have uninstalled no clone

im sorry if ive posted to much
m
0
l
March 26, 2012 7:52:09 AM

Follow these guidelines::

Remove unused programs
Install and run antispyware software
Free up wasted space with Disk Cleanup tool
Defragment your hard disk drive
Disconnect unused network connections:

Click Start, and then click My Computer.

On the Tools menu, click Disconnect Network Drive.

Select the network drives that you no longer need, and then click OK.

Stop Unwanted startup programs:

Start > Run > write msconfig > Click on StartUp tab
Deselect the programs you want to stop
m
0
l
March 27, 2012 4:05:44 AM

@ alisha thanks for your help hardly anything is loading up at startup, i cannot defrag the hard drive because as i said earlier its an ssd drive, ive run disk cleanup, and ive removed disconected network drives, its happened just recently umfortunately, since doing this

@ scout thanks for that progrtam mate, had probs running it ran it in xp compatibility mode

here some details

Model: Kingston SSDNow V Series 128GB
Firmware: B090522a
Serial: 06P9C0024066
LBA: 250069680

Report By: HDDScan for Windows version 3.3
Report Date: 27/03/2012 05:01:11

Detected controller Jmicron
Flash Chips Vendor Toshiba
Flash Chips Type
Flash Chips
Number of channels 8
Number of banks 4
Firmware Date Year:09 Month:05 Day:22
Average Erase Count 4986
Maximum Erase Count 5035
Good Blocks Count 32364
Free System Blocks Count 1820



Num Attribute Name Value Worst Raw(hex) Threshold

012 Device Power Cycle Count 100 100 0000000000-0061 000

009 Power-On Hours Count 100 100 0000000000-0000 000

194 SSD Temperature or Empty 032 100 0000000000-0000 000

229 Halt System ID and Flash ID 100 n/a 4313F8BA95-D79800 000

232 Firmware Info 100 n/a 0408323235-303930 000

233 ECC Fail Record 100 n/a 0000000000-000000 000

234 Average and Max Erase Count 100 n/a 0000AB1300-7A1300 000

235 Good and System Block Count 100 n/a 0000001C07-6C7E00 000



i also tried yusing hd sentinel which seems an excelent program, unfortunately i couldnt do a surface test as its my windows/boot drive??i is there a specific test you reccommend?>

Thanks again
m
0
l
a b $ Windows 7
March 27, 2012 4:13:57 AM

check this with you exact drive model maybe you will have to do a firmware update,also you could try ther technical support
m
0
l
April 1, 2012 3:48:18 AM

thanks again scout, ive ordered another ssd as ive read bad things on the current one i have, i have ordered the new samsung ssd 830 128gb, so gonna use the supplied ghost software with the drive, and clone the drive.

so will post back in the next few days

btw do you no why the ram wasnt reporting error s on is own and it did report that one error while testing all,? im assumin this is the motherboard?

also the i retested the ram for 36 hours and no errors were reported, it seems strange that im getting conflicting results?

Thanks for all your help!
m
0
l
a b $ Windows 7
April 1, 2012 6:29:20 PM

just keep a eye on the board and lok around if there is no sing of that power trip,like capacitor or coil or something else that is not usual
m
0
l
April 10, 2012 9:52:57 PM

hi scoutr i have since instyalled the ssd but no i am getting blue screens, im probably best starting a new request in the right department for this?

Thanks
m
0
l
a b $ Windows 7
April 12, 2012 2:29:58 AM

then close this one and start a new one with the ssd issue many forum members use ssd so they could help you
m
0
l
!