Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Computer runs but black screen?

Tags:
  • Computers
  • Windows 7
Last response: in Windows 7
Share
April 21, 2012 11:26:06 AM

My computer is definitely running with the cooler working at what not except no vision on the monitor. I've tried re-organizing the rams but it results in the computer starting up, shutting down, starting up shutting down. This computer has worked before though...

System:
CPU: Intel Core i7
Graphics Card:ASUS HD7870-DC2-2GD5 Radeon HD 7870 GHz Edition 2GB 256-bit
Case: Antec Nine Hundred Black Steel
Motherboard: ZMSI P67A-G45 (B3) LGA 1155 Intel P67 SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard
Ram: G.SKILL Ripjaws Series 8GB (2 x 4GB)
Power Supply: CORSAIR Enthusiast Series CMPSU-650TX 650W
Storage: Crucial M4 CT064M4SSD2 2.5" 64GB SATA III MLC Internal Solid State Drive (SSD) AND
Western Digital Caviar Blue WD5000AAKX 500GB 7200 RPM SATA 6.0Gb/s 3.5
Optical Drive: ASUS 24X DVD Burner
CPU Cooler: CORSAIR H100 (CWCH100) Extreme Performance Liquid CPU Cooler

More about : computer runs black screen

April 21, 2012 11:40:50 AM

vanisher said:
My computer is definitely running with the cooler working at what not except no vision on the monitor. I've tried re-organizing the rams but it results in the computer starting up, shutting down, starting up shutting down. This computer has worked before though...

System:
CPU: Intel Core i7
Graphics Card:ASUS HD7870-DC2-2GD5 Radeon HD 7870 GHz Edition 2GB 256-bit
Case: Antec Nine Hundred Black Steel
Motherboard: ZMSI P67A-G45 (B3) LGA 1155 Intel P67 SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard
Ram: G.SKILL Ripjaws Series 8GB (2 x 4GB)
Power Supply: CORSAIR Enthusiast Series CMPSU-650TX 650W
Storage: Crucial M4 CT064M4SSD2 2.5" 64GB SATA III MLC Internal Solid State Drive (SSD) AND
Western Digital Caviar Blue WD5000AAKX 500GB 7200 RPM SATA 6.0Gb/s 3.5
Optical Drive: ASUS 24X DVD Burner
CPU Cooler: CORSAIR H100 (CWCH100) Extreme Performance Liquid CPU Cooler

Well did you check the monitor isnt bad i once had an lcd go bad an thought it was video card..
m
0
l
April 21, 2012 2:12:35 PM

Monitor is kind of old but it was working earlier so I didn't think it was. I unplugged the plugged all the cords for the monitor back in. Same results
m
0
l
April 21, 2012 2:36:51 PM

What makes you think the computer "is running"?

Do you get the single short beep that tells you the POST completed and the semi-random looking drive activity that looks like the system is booting and Windows is loading? Or do you just get lights and fans?

First, check the monitor and cable. You will feel really embarrassed to spend several hours troubleshooting your system to discover that the monitor is not working.

Next, work systematically through our standard checklist and troubleshooting thread:
http://www.tomshardware.com/forum/261145-31-read-postin...
I mean work through, not just read over it. We spent a lot of time on this. It should find most of the problems.

If not, continue.
The following is an expansion of my troubleshooting tips in the breadboarding link in the "Cannot boot" thread.

I have tested the following beep patterns on Gigabyte, eVGA, and ECS motherboards. Other BIOS' may be different, but they all use a single short beep for a successful POST.

Breadboard - that will help isolate any kind of case problem you might have.
http://www.tomshardware.com/forum/262730-31-breadboardi...
If the system POST's here, you have a case shorting problem.

Breadboard with just motherboard, CPU & HSF, case speaker, and PSU.

Make sure you plug the CPU power cable in. The system will not boot without it.

I always breadboard a new build. It takes only a few minutes, and you know you are putting good parts in the case once you are finished.

You can turn on the PC by momentarily shorting the two pins that the case power switch goes to. You should hear a series of long, single beeps indicating memory problems. Silence indicates a problem with (in most likely order) the PSU, motherboard, or CPU. Remember, at this time, you do not have a graphics card installed so the load on your PSU will be reduced.

If no beeps:

Check for line power at the PSU input. Extension cords, power strips, and power cords do fail.

If you have power and no beeps, suspect components in likely order are PSU, motherboard, and CPU.

Running fans and drives and motherboard LED's do not necessarily indicate a good PSU. In the absence of a single short beep, they also do not indicate that the system is booting.

At this point, you can sort of check the PSU. Try to borrow a known good PSU of around 550 - 600 watts. That will power just about any system with a single GPU. If you cannot do that, use a DMM to measure the voltages. Measure between the colored wires and either chassis ground or the black wires. Yellow wires should be 12 volts. Red wires: +5 volts, orange wires: +3.3 volts, blue wire : -12 volts, violet wire: 5 volts always on. Tolerances are +/- 5% except for the -12 volts which is +/- 10%.

The green wire will alway have 5 volts on it. When you press the power switch, the voltage should drop to 0 volts.

The gray wire is really important. It should go from 0 to +5 volts when you turn the PSU on with the case switch. CPU needs this signal to boot.

You can turn on the PSU by completely disconnecting the PSU and using a paperclip or jumper wire to short the green wire to one of the neighboring black wires.
http://www.youtube.com/watch?v=5FWXgQSokF4&feature=yout...

A way that might be easier is to use the main power plug. Working from the back of the plug where the wires come out, use a bare paperclip to short between the green wire and one of the neighboring black wires. That will do the same thing with an installed PSU. It is also an easy way to bypass a questionable case power switch.

This checks the PSU under no load conditions, so it is not completely reliable. But if it can not pass this, it is dead. Then repeat the checks with the PSU plugged into the computer to put a load on the PSU.

If the system beeps:
If it looks like the PSU is good, install a memory stick. Boot. Beep pattern should change to one long and several short beeps indicating a missing graphics card. If you get this with motherboard graphics, your motherboard is bad.

Silence, long single beeps, or series of short beeps indicate a problem with the memory. If you get short beeps verify that the memory is in the appropriate motherboard slots.

Insert the video card and connect any necessary PCIe power connectors. Boot. At this point, the system should POST successfully (a single short beep). Notice that you do not need keyboard, mouse, monitor, or drives to successfully POST.
At this point, if the system doesn't work, it's either the video card or an inadequate PSU. Or rarely - the motherboard's PCIe interface.

Now start connecting the rest of the devices starting with the monitor, then keyboard and mouse, then the rest of the devices, testing after each step. It's possible that you can pass the POST with a defective video card. The POST routines can only check the video interface. It cannot check the internal parts of the video card. In this case, you will POST successfully (single short beep). But your monitor will display a "missing signal" message.

In that case, the first thing you do is to test the monitor and data cable with another system to make sure it works. If the monitor works, the video card is bad. If you have motherboard graphics, again, the motherboard is bad.
m
0
l
Related resources
!