Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Packet loss on shooting games but not WoW

Last response: in Networking
Share
January 25, 2013 3:22:40 PM

Hello, I hope you guys can help me. I have been experiencing a weird issue for a little over a week now. But I have finally diagnosed the problem. When I try to play games like Combat Arms, Arma II /OA, BF3 and run a ping test on pingtest.net my ping is steady, and my jitter is fine but the packet loss is ridiculous! I will have a packet loss of 90-100% causing the game to be unplayable. But when I run this test playing WoW I have 0% packet loss, steady ping, and good jitter. I am completely lost on what to do, other than contact my useless ISP that will not know what to do. I am really frustrated by this and am not sure what the cause of this is or what to do. I have been researching for over a week and have no where else to turn.

I really hope I can get some quality responses that will help me.

More about : packet loss shooting games wow

January 25, 2013 5:23:03 PM

The first thing I would do is make sure the ports for those games are currently set to OPEN on your router. If your NAT(network address translation) is set to strict you might have ports that are open for one game and not the others. Some games (when opened) automatically open the ports on your router for inbound and outbound traffic, others do not. So I would check to see if all ports are being forwarded. Also, your firewall needs to have "rules" set up in order to let inbound and outbound traffic from those games to be allowed. These are the first two things I would try!
m
0
l
January 26, 2013 1:13:50 AM

rj1298 said:
Hello, I hope you guys can help me. I have been experiencing a weird issue for a little over a week now. But I have finally diagnosed the problem. When I try to play games like Combat Arms, Arma II /OA, BF3 and run a ping test on pingtest.net my ping is steady, and my jitter is fine but the packet loss is ridiculous! I will have a packet loss of 90-100% causing the game to be unplayable. But when I run this test playing WoW I have 0% packet loss, steady ping, and good jitter. I am completely lost on what to do, other than contact my useless ISP that will not know what to do. I am really frustrated by this and am not sure what the cause of this is or what to do. I have been researching for over a week and have no where else to turn.

I really hope I can get some quality responses that will help me.



I am lost, do ping tests show packet loss? Does pingtest.net show packet loss? You say the ping is steady and the jitter is good but are you loosing packets at this site? Not the game stats, the sites.
m
0
l
!