Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Sony Vaio can't downgrade from W8 to W7

Last response: in Laptops & Notebooks
Share
November 16, 2012 7:13:07 PM

Hello,

I purchased a sony vaio laptop that came with windows 8 and of course no recovery discs. While I asked the salesman if I can downgrade with a simple format he said of course but that was very untrue. Here is my issue. The laptop's hard drive has EFI partition system but the bootable windows 7 cd would only install on MBR hard drive. I used gparted and converted my hard drive to MBR. But this is what I should have been warned about. This procedure erases all the partitions on the hard drive, including the vaio recovery partition which contained Windows 8 and the hardware drivers. I installed windows 7 and booted them but most of the hardware devices like wifi, card readers etc. wouldn't work (listed with a yellow exclamation mark in the device manager.). I tried downloading the sony drivers for my model from the website but they didn't seem to work. Then a message from a utility that runs hardware checks on vaio started to run (apparently from one of the drivers I installed from the support site) that told me that the battery was not connected properly and that the system would hibernate so I could re-insert the battery. That message never got away. I don't want to purchase the recovery dvds from sony. Any ideas on how I can make windows 7 stable and properly working without dealing issues? Thank you.

More about : sony vaio downgrade

a b D Laptop
November 16, 2012 7:19:29 PM

Hi, What's the laptop model?
November 16, 2012 7:20:57 PM

Sorry forgot to say that! It's Sony Vaio SVE1512C6EW
Related resources
November 16, 2012 7:28:39 PM

Will do and let you know what happens.

Thank you for your quick reply.
November 16, 2012 9:18:36 PM

Thank you alexoiu this worked system is stable only thing was the video driver that was succesfully found through windows standard update driver!

Really thank you, my problem is sovled :) 
November 17, 2012 2:52:53 PM

A new issue occured, everything is working OK but I can't fix the SM controller bus driver! I know it is supposed to be in the chipset driver but I installed it and it's still showing up with an exclamation mark on device manager.
a b D Laptop
November 17, 2012 3:34:18 PM

What model is the graphics card on the laptop?
November 17, 2012 5:46:32 PM

It's the on board from the motherboard. The driver for the graphics is working fine, I used the Intel automatic detect of hardware for the driver and I used the driver that was provided and it is working but the automatic detect couldn't determine my chipset. I used CPUID PC Wizard and it has detected that the manufacturer for the mainboard is Sony (although it's Intel) and the chipset is HM70. I googled and found out that the SM controller bus has to do with the correct chipset driver but I can't find the driver for HM70 nowhere.
November 17, 2012 6:04:51 PM

Found the exact same chipset driver on the HP support website. Works perfect. Thanks again for your time system is now OK.
November 17, 2012 6:16:18 PM

This is the one that I used! Thank you!
December 7, 2012 1:03:38 PM

hey how did you get it to boot from the gparted dvd? i burned gparted, but my system doesnt boot off the dvd? i changed the boot order to that its first but nothing.
i have a sony vaio S series also. and wan tto get rid of windows 8. :( 
December 7, 2012 1:08:29 PM

Gparted usb boot. Also i changed boot mode from UEFI to legacy. This change is made through the bios which is accessed by pressing the ASSIST button on your laptop when it's closed.
December 7, 2012 2:54:40 PM

yup i figured all that out, i got gparted loaded and icreate recovery dvds in sony car just in case. do i just delete all the partitions?
December 29, 2012 11:39:13 AM

hello,

I have the same problem with SVE1512u1ESI.
I downgraded to win7 64bit and after installing vaio care,gate,shared library and so on I have the same error - battery was not connected properly and that the system would hibernate so I could re-insert the battery...

-How to "remove" that error?Basically I uninstalled all the things and it's still there.The only way that works is to remove ISB utility from startup.
-How did you install Vaio control center? I can't install Hotkey Utility..

thanks,
December 30, 2012 8:03:59 PM

You have the wrong Sony Firmware Extension Parser Device driver
December 31, 2012 8:35:44 AM

I was able to install hotkey utilities of other model with win7(64bit) from support site by changing the Model.txt in windows with the model from support and control center is now working.

thanks,
January 1, 2013 5:18:07 PM

marxs said:
I was able to install hotkey utilities of other model with win7(64bit) from support site by changing the Model.txt in windows with the model from support and control center is now working.

thanks,





Can you share the version you use for parser device, shared library and hotkey, I tried many versions for no use, had in control panel just the system information. Finally I use the hotkey from SVS1511, extract with universal extractor and install. I have now access for almost everything in control center save for turning off the keyboard backlight and for disabling the display light sensor.
January 3, 2013 6:17:03 AM

asada said:
Can you share the version you use for parser device, shared library and hotkey, I tried many versions for no use, had in control panel just the system information. Finally I use the hotkey from SVS1511, extract with universal extractor and install. I have now access for almost everything in control center save for turning off the keyboard backlight and for disabling the display light sensor.



Most of the drivers that I have are from driverscollection.com,but actually I saw that they are the same with those one from support site but for a different model with win7.It seems that I only have some problems with bluetooth driver.

- Firmware Extension Parser Device v.8.0.2.3
- Shared Library v.5.10.0.12150 driver
- And for Hotkey I used it from SVE1511CFXS ( SOAOTH-62600000-0042.EXE) ,v1.0.
January 3, 2013 3:42:59 PM

marxs said:
Most of the drivers that I have are from driverscollection.com,but actually I saw that they are the same with those one from support site but for a different model with win7.It seems that I only have some problems with bluetooth driver.

- Firmware Extension Parser Device v.8.0.2.3
- Shared Library v.5.10.0.12150 driver
- And for Hotkey I used it from SVE1511CFXS ( SOAOTH-62600000-0042.EXE) ,v1.0.



Thank you, I used them but still the light sensor is not working. I have no problem with bluetooth, but mine is intel, not atheros. Cheers.
January 4, 2013 7:36:50 AM

asada said:
Thank you, I used them but still the light sensor is not working. I have no problem with bluetooth, but mine is intel, not atheros. Cheers.



Anyway,it seems not to be the same Control Center as in win8.I have no "hardware" icon,no Sound icon and no Special Buttons.
But all the things that I was interested in were Battery Care and Keyboard Backlit which so far are working properly.

Cheers,
!