Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

XP Home SP2 Install won't complete

Last response: in Windows XP
Share
Anonymous
July 26, 2005 8:46:10 PM

Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.help_and_support (More info?)

My system specs:
WinXP Home SP1
P4 2.4GHz
512 RAM

I cannot seem to install SP2. Every time I try, it freezes up somewhere
in the middle. I just tried last night, and it never made it past the
first message. Something like "Initializing installation...". It
doesn't sound like the hard drive is doing anything. When I try to
cancel the install, it will then freeze on the "Cancelling
Installation" message. The only way out is to "End Task".

The furthest I got was one time when it seemed to finish installing,
but when it rebooted, my system was at 640 x 480 resolution, and still
at SP1! I then ran a System Restore and got back to where I originally
was, minus a bunch of security patches, even though the point I
restored should have already had those patches?

Notes:
-When trying to install, I let it run OVERNIGHT, so it has plenty of
time to work.)
-System is clean of Spyware, Viruses, etc.
-System performance is pretty good, although I do get an occasional
blue screen, hence the reason I'm finally trying to update.

Does anyone have any idea how to troubleshoot this? Thanks in advance
to anyone that can help me out. I greatly appreciate your help!
Anonymous
July 26, 2005 9:52:43 PM

Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.help_and_support (More info?)

Make sure that all of your device drivers are the latest version (very
important!)
Also, if this is a brand name box, check the manufacturers website to
see if they have any Pre-SP2 updates available, ESPECIALLY if it is a
laptop.
When you say it is virus and spyware free, what programs have you
checked the PC with?

For Spyware I would recommend using both Spybot, and Ad-Aware (both
free)
And for a virus scanner, I recommend using Trend Micro's free online
scan (dont remember the url off the top of my head, just google Trend
Micro)

Hope this helps
Anonymous
July 26, 2005 10:15:43 PM

Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.help_and_support (More info?)

My PC is a Dell Dimension 8250. Unfortunately, I was unable to find any
"Pre-SP2" downloads. Also, all my device drivers appear to be up to
date. Any other suggestions?

I use both Adaware and Spybot for spyware, and AVG for Anti-virus.
Anonymous
July 27, 2005 7:29:28 PM

Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.help_and_support (More info?)

I tried the installation again today, and for some reason, it made it
to "Creating Restore Point", where it sat for several hours before I
did an "End Task" on it.
!