Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

XP freezes on boot

Last response: in Windows XP
Share
Anonymous
August 29, 2005 5:50:03 PM

Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.help_and_support (More info?)

At the windows splash screen with the progress indicator. I have a Dell
Dimension 8400, P4 3.2 GHz, 800 MHz FSB, 2X160GB SATA HD's, 1 GB RAM, Samsung
DVD-ROM, Philips DVD+/-RW.

If I disconnect BOTH optical drives, the machine will boot fine. If I
connect one or both optical drives, the machine freezes on normal boot but
will boot in safe mode. I have tested this with cd-rom and cd-rw drivew with
the same result.

I have been dealing with Dell for 3 weeks about this issue. They sent out a
"tech" Friday and replaced the HD's with the same result as everything else.
The had me reformat the HD and reinstall the OS again to no avail.

In looking at the Device Manager in Safe Mode, under IDE ATA/ATAPI
controllers, Intel Bus Master IDE Controller is not listed, only the
following are listed:
Intel(R) 82801FB/FBM Ultra ATA Storage Controllers - 266F
Intel(R) 82801FR SATA AHCI Controller
Primary IDE Channel

I'm wondering if something is screwed up with my IDE controllers but am at a
dead end. Any help is GREATLY appreciated!

More about : freezes boot

Anonymous
August 30, 2005 2:16:17 AM

Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.help_and_support (More info?)

Sounds like it could be a flaky Power Supply. Go here and download and
install Motherboard Monitor. It will give you a
readout of your 3.3, 5 and 12v lines. They should not dip below 5% of
their value.
http://www.majorgeeks.com/download.php?det=311

"mikieminnow" <mikieminnow@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:EFB85972-464C-4092-A277-976A6B8CD872@microsoft.com...
> At the windows splash screen with the progress indicator. I have a Dell
> Dimension 8400, P4 3.2 GHz, 800 MHz FSB, 2X160GB SATA HD's, 1 GB RAM,
> Samsung
> DVD-ROM, Philips DVD+/-RW.
>
> If I disconnect BOTH optical drives, the machine will boot fine. If I
> connect one or both optical drives, the machine freezes on normal boot but
> will boot in safe mode. I have tested this with cd-rom and cd-rw drivew
> with
> the same result.
>
> I have been dealing with Dell for 3 weeks about this issue. They sent out
> a
> "tech" Friday and replaced the HD's with the same result as everything
> else.
> The had me reformat the HD and reinstall the OS again to no avail.
>
> In looking at the Device Manager in Safe Mode, under IDE ATA/ATAPI
> controllers, Intel Bus Master IDE Controller is not listed, only the
> following are listed:
> Intel(R) 82801FB/FBM Ultra ATA Storage Controllers - 266F
> Intel(R) 82801FR SATA AHCI Controller
> Primary IDE Channel
>
> I'm wondering if something is screwed up with my IDE controllers but am at
> a
> dead end. Any help is GREATLY appreciated!
!